België trieste koploper in Europa: “Dit is een probleem in alle lagen van onze bevolking” Royalty
Royalty

België trieste koploper in Europa: “Dit is een probleem in alle lagen van onze bevolking”

België trieste koploper in Europa: “Dit is een probleem in alle lagen van onze bevolking”

Het aantal verkeersdoden in ons land stijgt weer. SP.A en Groen vinden het nu hoog tijd om enige veranderingen aan te brengen en dienen samen een wetsvoorstel in. Dat meldt Het Nieuwsblad.

"Eén op de vier Belgen geeft aan dat ze de afgelopen maand met een glas te veel op achter het stuur zijn gekropen”, zegt Kamerlid Joris Vandenbroucke (SP.A). “Daarmee zijn we de trieste koploper in Europa. Dan weet je toch dat er iets moet veranderen?” Vandenbroucke pleit al langer voor een nultolerantie.

“Alcohol is een van de voornaamste oorzaken van zware ongelukken”, zegt hij. “En we leggen de lat voor professionals al op 0,2 promille. Ik zie niet in waarom dat niet voor iedereen zou gelden. Tenslotte heeft zo’n nultolerantie gewoon het voordeel van de duidelijkheid. Je hoeft niet te rekenen, één glas is al te veel. Punt."

Mentaliteitswijziging

Groen-Kamerlid Kim Buyst is alvast volledig akkoord. “De verkeersdoden stijgen voor het eerst in acht jaar weer”, zegt ze. “En als je dan de cijfers ziet van alcohol in het verkeer… We moeten gewoon een mentaliteitswijziging voor elkaar krijgen."

In het eerste halfjaar zijn er maar liefst 306 doden gevallen, een stijging van 27 procent tegenover 2018. “Ik heb weinig begrip voor de reden waarom de collega’s hiertegen zijn”, zegt Vandenbroucke. “Ook wij willen het aantal alcoholcontroles opdrijven. Dit is een probleem in brede lagen van de bevolking”, aldus het SP.A-Kamerlid.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws