Vrijdag 29 November 2019 - 15:30   I   Foto: Photonews  I   Bron: VRT NWS  I   door Redactie

Carl Devos: "Dat is de reden waarom er nog geen federale regering is"

Carl Devos:

Dat er nog steeds geen federale regering is, ligt volgens politicoloog Carl Devos ook aan het feit dat de partijen nog niet begrepen hebben dat de volgende regering linkser zal zijn dan de vorige regering met PS en MR als grootste partijen. Dat vertelde hij in Terzake.

"Het probleem is dat een aantal politici nog steeds niet begrepen heeft dat de volgende regering sowieso linkser zal zijn dan de vorige. De vorige rechtse regering heeft op 26 mei de verkiezingen zwaar verloren met een verlies van 22 zetels. In de volgende regering zit de PS per definitie. Die partij staat bovendien in Wallonië onder druk van links", zegt Carl Devos.

Voor Open VLD was het een moeilijke week. "Het begon vorige zondag met een vraag van Open VLD richting N-VA. Open VLD vroeg aan N-VA of N-VA nog wil meewerken aan een nieuwe federale regering. Het probleem was dat Bart Somers van Open VLD die vraag meteen beantwoordde. Hij zei dat N-VA niet meer wil meewerken."

"Dan volgden een aantal efficiënte lekken, waarbij niet alleen een nota werd gelekt, maar ook werd aangegeven dat Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten aast op het premierschap", aldus Devos.

Veel schade

"Er was heel veel schade bij Open VLD in de beeldvorming. Vandaag is er een belangrijke vergadering geweest bij Open VLD. Men zit blijkbaar opnieuw op een lijn. Open VLD zegt dat de opties voor de partij openliggen. Ze nemen afstand van de gelekte nota die overduidelijk links is."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Carl Devos  I  Open VLD  I  n365