Forse opdoffer voor Bart De Wever (N-VA): “Hij zal het gewoon moeten aanvaarden” Politiek
Politiek

Forse opdoffer voor Bart De Wever (N-VA): “Hij zal het gewoon moeten aanvaarden”

Forse opdoffer voor Bart De Wever (N-VA): “Hij zal het gewoon moeten aanvaarden”

De vorming van een federale regering lijkt verder weg dan ooit. Voormalig burgemeester van Leuven Louis Tobback (SP.A) zegt dat de sleutel in handen van N-VA-voorzitter Bart De Wever ligt.

"Als het aan mij lag, had De Wever het initiatief gekregen”, zegt Tobback in een interview met Humo. “Al begrijp ik de emotionele reactie van Open VLD wel. Hoe De Wever hen afschilderde als een bende knoeiers, dat passeert niet bij liberalen met enig zelfrespect."

Er moet volgens Tobback vooral duidelijkheid geschept worden. “Ik wil dat hij zegt wat hij wil! Als God de Vader uitlegt wat hij bedoelt met de hemel, wil ik daar misschien óók naartoe. Maar uit die zever in zijn programma kan ik niet opmaken hoe zijn hemel eruitziet."

Veel geld

Ook wat De Wever verstaat onder ‘confederalisme’ moet dus op tafel komen, zegt Tobback. “Met concrete voorstellen, zodat je de Vlaming de gevolgen van die waanzin kunt uitleggen. Het zal de Vlaming veel geld kosten. Wie vraagt, betaalt. Dat ziet de Vlaamse kleinburger niet graag."

“De Wever zal ook moeten aanvaarden dat Brussel een volwaardig derde gewest is geworden. En inzake migratie en sociale zekerheid zal hij fors moeten inleveren. Is dat nog een overwinnen?”, vraagt Tobback zich luidop af.

Populair

Laatste nieuws