Beroemde Lionel Messi-fan (7) is doelwit van Taliban Buitenland
Buitenland

Beroemde Lionel Messi-fan (7) is doelwit van Taliban

Beroemde Lionel Messi-fan (7) is doelwit van Taliban

In 2016 ging een foto viraal van de jonge Murtaza Ahmadi, dankzij zijn geïmproviseerde versie van een Argentijns voetbalshirt van zijn idool Lionel Messi. Het shirt was een blauw-met-wit gestreepte plastic tas met daarop Messi’s naam en nummer op de achterkant geschreven. Het leverde het kind twee gesigneerde T-shirts op, een gesigneerde voetbal en een ontmoeting met de voetballer. Vandaag herkennen veel mensen Ahmadi, maar hij is op de vlucht en wil niet herkend worden.

De problemen begonnen nadat hij zijn held had ontmoet tijdens een kort bezoek aan Qatar. Niet problemen met de paparazzi, problemen met de Taliban. In november viel de Taliban het district Jaghori binnen in de provincie Ghazni, waar Ahmadi opgroeide.

“De Taliban vermoordde onze familieleden en doorzocht huizen. Ze stopten auto’s en doodden de passagiers, doorzochten huizen en vermoorden mesen”, vertelt Ahmadi aan CNN. “We mochten niet voetballen van de Taliban of zelfs het huis verlaten. Thuis hoorden we het geluid van zware machinegeweren en Kalasjnikovs en raketten. We hoorden mensen schreeuwen.”

Doelwit vanwege zijn roem

Volgens Shafiqua, de moeder van Ahmadi, werd hij een doelwit door zijn roem. “Vanaf de dag dat Murtaza beroemd werd, werd het leven moeilijk voor ons gezin. Niet alleen de Taliban, maar ook andere groepen begonnen te denken dat Messi hem misschien geld had gegeven. We stuurden hem niet meer naar school, en we werden constant bedreigd.”

Uiteindelijk hielp Ahmadi’s vader zijn zoon en zijn vrouw te ontsnappen naar de nabijgelegen stad Bamyan. “De laatste keer dat ik mijn vader zag was de eerste dag dat we hier waren”, vertelt Ahmadi. “Toen ging hij terug en sindsdien heb ik hem niet meer gezien. Als hij mijn moeder belt, kan ik ook met hem praten.” Ahmadi en zijn moeder reisden naar de hoofdstad Kabul, waar ze zich verstoppen tussen de vele vluchtelingen.

Voetbaldroom

Maar zijn moeder voelt zich nog steeds niet veilig en vreest dat anderen haar zoon willen kidnappen vanwege zijn connectie met de beroemde voetballer. “Het zou beter zijn geweest als Murtaza niet beroemd was geworden. Nu zijn onze levens in gevaar, zowel in onze geboortestad als hier in Kabul.”

Het feit dat het gezin behoort tot de Hazara-minderheid, een groep Afghaanse sjiieten die worden vervolgd door de Taliban en aangevallen door IS-K, helpt hun situatie zeker niet. Ahmadi komt nu amper nog buiten en kan alleen nog voetballen binnen in de waslijnen van zijn flatgebouw. Ondanks alles geeft hij zijn voetbaldromen niet op: “Ik wil een voetballer worden zoals Messi.”

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws