Zes labradors worden gedood tijdens dierenproeven Buitenland
Buitenland

Zes labradors worden gedood tijdens dierenproeven

Zes labradors worden gedood tijdens dierenproeven

Aan de universiteit van Göteburg worden aan het einde van deze maand zes labradors gedood als onderdeel van een onderzoek naar tandheelkundige implantaten. Het plan veroorzaakte een stormloop aan kritiek: al 85.000 mensen ondertekenden een petitie van een dierenbeschermingsorganisatie. Dat bericht Het Laatste Nieuws. De universiteit laat weten dat ze het onderzoek niet zullen stopzetten.

Onderzoekers aan de universiteit van Göteborg gebruiken de honden in dierproeven om te testen hoe tandheelkundige implantaten ontsteking en afbraak van botten veroorzaken. Bij de labradors wordt een derde van de tanden uitgetrokken en vervangen door implantaten. Eind deze maand worden de dieren dan ingeslapen, zodat de onderzoekers hun weefsel en bloed kunnen analyseren. Die testen kunnen niet worden uitgevoerd als de dieren nog in leven zijn.

Dierenrechtenorganisatie Djurrättsalliansen probeert nu het leven van Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus en Zuri te redden met een petitie, een demonstratie en een oproep om massaal de universiteit te bellen. “We zijn dit experiment aan de universiteit al jaren aan het volgen. Ze zijn hier, in verschillende varianten, mee bezig sinds halverwege de jaren negentig”, verklaart woordvoerder Daniel Rolke tegen de Zweedse website The Local na berichtgeving in de landelijke krant Aftonbladet.

Geen alternatief

Vice-voorzitter Göran Landberg van de universiteit reageert dat het een lastige situatie is. “Het is moeilijk om tot een consensus te komen, maar dialoog is belangrijk. Zoals wij het zien, zijn dierproeven nog steeds nodig in sommige vormen van onderzoek om nieuwe medicijnen en behandelmethodes te ontwikkelen.”

In Zweden zijn dierenproeven toegestaan indien een ethische commissie daarvoor toestemming heeft gegeven en er geen alternatief is. Göteberg heeft ook zijn eigen regels, die voorschrijven dat zo min mogelijk dieren gebruikt mogen worden en dat dierenartsen het welzijn van de dieren in de gaten moeten houden.

Het protest tegen de dierenproeven wordt massaal gesteund. “In een week tijd hebben we bijna 85.000 handtekeningen verzameld en veel mensen schrijven persoonlijke brieven naar de universiteit”, zegt Rolke. “Ook kinderen smeken met tekeningen om de dierproeven te beëindigen. Honderden mensen hebben al aangegeven dat ze de honden willen adopteren en ze een liefdevolle thuis willen geven.”

De universiteit wil niet met de actievoerders in gesprek gaan en benadrukt het belang van het onderzoek om de situatie van mensen die leiden aan tandheelkundige ziekten te verbeteren.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws