Dood Bende-speurder leidt opnieuw tot speculatie: “De waarheid mocht nooit aan het licht komen” Royalty
Royalty

Dood Bende-speurder leidt opnieuw tot speculatie: “De waarheid mocht nooit aan het licht komen”

Dood Bende-speurder leidt opnieuw tot speculatie: “De waarheid mocht nooit aan het licht komen”

De speurders van de Bende van Nijvel onderzoeken of er mogelijk een verband bestaat tussen de dood van Roger Romelart (78), een oud-Bendespeurder, en de recente aanhouding van twee van zijn collega’s. Dat bericht Het Laatste Nieuws. Gisteren vond er een huiszoeking plaats en werden zijn twee kinderen verhoord. Ondanks een eerdere classificatie als ‘niet verdacht’-overlijden wordt zijn lichaam toch voor autopsie naar Charleroi overgebracht.

De gepensioneerde inspecteur van de Aalsters Gerechtelijke Politie behoorde tot de cel-Delta, die in de jaren 80 het onderzoek voerde naar de Bende van Nijvel. Romelart was tevens een collega van Philippe V., die ervan verdacht wordt cruciale informatie voor het onderzoek te hebben achtergehouden. Na drie weken voorhechtenis kwam de voormalige speurder V. vrij. Inmiddels is de tweede verdachte, François A., vrijgelaten onder voorwaarden. Kort nadat Philippe V. werd opgepakt, schreef Romelart een afscheidsbrief. Vorige zondig werd zijn lichaam thuis in Erpe-Mere aangetroffen.

Op het eerste gezicht lijkt het dat de man zelf uit het leven is gestapt en dat er geen sprake is van kwaad opzet. Maar zijn dochter Caroline vermoedt dat er een verband is tussen zijn dood en de recente ontwikkelingen in het Bende-onderzoek. “Papa liep zenuwachtig rond. Sinds de piste van een gemanipuleerd onderzoek weer was opengegooid, leek het wel alsof hij de draad van wat hij destijds te weten was gekomen, weer wou opnemen”, zegt ze in Het Nieuwsblad. Als kind wist ze hier en daar dingen op te vangen over het onderzoek: staatsgreep, corrupte rijkswachters en een mol. Die woorden zijn haar altijd bijgebleven.

Niets aan toeval overlaten

Het federaal parket wil nu niets aan toeval overlaten en bevestigt dat er een autopsie werd gevraagd. “We volgen de strategie die we gebruiken in het hele dossier naar de Bende van Nijvel”, zegt woordvoerder Eric Van Duyse. “We willen absoluut dat alle stenen omgedraaid worden en het federaal parket wil alles doen om de waarheid proberen te bereiken. We weten niet of dat zal lukken, maar aangezien het hier om een ex-speurder in het dossier gaat, willen we niet dat er twijfel blijft bestaan.”

De huidige speurders willen zo vermijden dat de dood van Romelart leidt tot speculatie. Twee anderen verbonden aan het onderzoek stapten eerder ook al uit het leven. De zelfdoding van een andere oud-Bendespeurder uit Dendermonde wordt nog altijd als verdacht beschouwd. En ook de dood van Patrick Haemers, die werd aangeduid als de reus van de Bende en in 1993 uit het leven stapte in de gevangenis van vorst, blijft voor speculatie zorgen.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws