Viroloog Johan Neyts: “We moeten proberen om zo weinig mogelijk kinderen op school te krijgen” Royalty
Royalty

Viroloog Johan Neyts: “We moeten proberen om zo weinig mogelijk kinderen op school te krijgen”

Viroloog Johan Neyts: “We moeten proberen om zo weinig mogelijk kinderen op school te krijgen”

Maandag was de eerste dag zonder lessen op school. Opvang was er echter wel voorzien. Uit onderzoek bij 600 scholen bleek dat er voor het secundair onderwijs gemiddeld 0,5 procent aanwezigen waren, en in het basisonderwijs 7 procent.

De beslissing om de scholen te sluiten kwam er op basis van het advies van de wetenschappers en virologen. De druk op de leerkrachten – meestal jonge leerkrachten met zelf jonge kinderen – is erg groot: overal wordt gezegd om zo veel mogelijk afstand te nemen, maar een leerkracht met jonge kinderen kan nu eenmaal geen afstand nemen.

Johan Neyts, hoogleraar virologie aan de KU Leuven, begrijpt volledig dat de leraren zich zorgen maken om de moeilijk te bewaren afstand. “Absoluut, kindjes kan je inderdaad niet uit elkaar halen. Kinderen van de middelbare school kan je beleefd vragen om uit elkaar te blijven, maar een kleuter en een kind van de lagere school, die kan je dat nu eenmaal niet beletten”, aldus Neyts aan de tafel van Danira.

Zo weinig mogelijk

“Dat is inderdaag een bron van transmissie, en we moeten proberen zo weinig mogelijk kinderen op school te krijgen.” Toch maakt Neyts er een kanttekening bij. Aan de andere kant zijn er in sommige familiale situaties geen andere opties dan de kinderen een paar dagen naar school te laten gaan, om dan toch zo snel mogelijk een andere oplossing te vinden.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws