Vrijdag 26 Juni 2020 - 17:30   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Yves Leterme: "De coronacrisis heeft aangetoond dat onze staat niet werkt"

Yves Leterme:

De Krant van West-Vlaanderen sprak met oud-premier Yves Leterme (CD&V). Hij heeft één duidelijke conclusie: onze staat werkt niet meer.

"De coronacrisis heeft aangetoond dat onze staat niet werkt", zegt Leterme in De Krant van West-Vlaanderen. "De laatste keer dat dat zo nadrukkelijk naar boven kwam, was de zaak-Dutroux. België scoort niet goed in vergelijking met andere landen. De complexe structuur is één belangrijke oorzaak. De prijs die we daarvoor betalen, is vreselijk hoog."

"De koterij moet plaats ruimen voor een duidelijke structuur", stelt Leterme. "Onze voorvaderen hebben vol goede wil geprobeerd om de gemeenschappen van dit land te doen samenleven. We zien nu echter vooral blokkering. Het politiek stelsel is aan een deblokkering toe. Dat kan door de bevoegdheidspakketten homogeen te maken. Dat is zelfs cruciaal. Geen grijze zones meer. Vandaag zitten die te verspreid."

Mechanisme

Leterme reikt oplossingen aan. "Als bestuursniveaus niet overeenkomen, Vlamingen en Walen bijvoorbeeld, dan moet iemand kunnen beslissen. Het bestaande overlegcomité werkt niet. Er moet een mechanisme komen, waar conflicten effectief opgelost worden. Dat model bestaat in Duitsland. Als er daar een conflict is, dan beslist de federale overheid. In België is dat vloeken in de kerk: ik weet dat. Maar er moet íets komen

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Yves Leterme