Marc Van Ranst tikt overheid op de vingers: “Geen goede beslissing” Royalty
Royalty

Marc Van Ranst tikt overheid op de vingers: “Geen goede beslissing”

Marc Van Ranst tikt overheid op de vingers: “Geen goede beslissing”

Op Facebook blikt Marc Van Ranst terug op de aanpak van de coronacrisis de voorbije maanden. De viroloog ziet dat het geen goede beslissing was om in juli naar de bubbels van 15 personen te gaan.

"Tijdens crisismanagement hebben beslissingen gevolgen”, begint Van Ranst. “Aangezien men moet rekening houden met de incubatieduur van een infectieziekte, gaat men de gevolgen van een beleidsbeslissing pas zien met een vertraging van 10-14 dagen (ongeveer 2 x de incubatieduur).”

“De beslissing om op 1 juli (tegen het advies van de experten) over te gaan naar de wisselende bubbels van 15 personen was geen goede beslissing”, concludeert Van Ranst. “Op 1 juli waren er gemiddeld 87 besmettingen per dag. Op 13 juli staat de teller op 116 nieuwe besmettingen per dag en begint de curve van het aantal besmettingen sneller en sneller weer te stijgen."

Besluit

Een juiste beslissing was dan weer om de sociale contacten terug te schroeven op 29 juli. Daardoor daalde het aantal besmettingen weer. “Deze daling is eerder traag omwille van twee redenen: 1) instroom van Covid19-positieve reizigers uit oranje en rode gebieden, en 2) de mensen zijn de corona-maatregelen beu en hebben meer sociale contacten (maar zijn toch nog altijd voorzichtig."

“Crisismanagement van een pandemie is niet eenvoudig”, klinkt het tot slot. “Een foute beslissing doet de curve stijgen. De juiste beslissing doet de curve dalen. Experten doen hun best om de regering zo goed mogelijk te adviseren. En dan kan de regering beslissen om dat advies te volgen of niet te volgen."

“Echter, draagvlak bij een bevolking is nodig om de inspanningen vol te kunnen houden. Die 5 vaste contacten per gezin blijkt te moeilijk om in de praktijk lang vol te houden."

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws