Alexander De Croo waarschuwt: "Mede door N-VA gaan we het budget laten ontsporen" Politiek
Politiek

Alexander De Croo waarschuwt: "Mede door N-VA gaan we het budget laten ontsporen"

Alexander De Croo waarschuwt: "Mede door N-VA gaan we het budget laten ontsporen"

Volgens Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) komt er een extra gat in de begroting doordat de regering volgend jaar moet werken met voorlopige twaalfden, een noodbegroting. Enkele geplande besparingen kunnen daardoor niet doorgaan.

"De begroting die klaar lag zorgde ervoor dat we ons begrotingstraject aanhielden en dat we bijvoorbeeld de welvaartsenveloppe konden verhogen en dus de laagste pensioenen zouden verhogen. Dat is nu van de tafel" zegt De Croo aan VRT NWS.

Het parlement moet nu een soort noodbegroting goedkeuren om de overheid toe te laten belastingen te blijven innen, facturen en lonen te betalen en schulden te beheren. "Daar is één groot probleem mee", zegt De Croo. "Hiermee gaan we het budget laten ontsporen. Dat is jammer, want had de N-VA de begroting die ze mee onderhandeld heeft mee gestemd moesten we niet in deze situatie komen".

Mocht er heel het jaar worden gewerkt met voorlopige twaalfden kan de factuur oplopen tot twee miljard euro. De begroting die al was opgemaakt, bevatte immers besparingsmaatregelen die nu niet kunnen worden uitgevoerd. "Hier ligt iets klaar, waar vier partijen het over eens waren. Het is voor mij nog altijd moeilijk te begrijpen waarom men het daar nu opeens niet meer over eens zou zijn."

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws