Strubbelingen tussen Herman Goossens en Marc Van Ranst: “Hij nam me dat kwalijk, ja”

Strubbelingen tussen Herman Goossens en Marc Van Ranst: “Hij nam me dat kwalijk, ja”
Vrijdag 12 Maart 2021 - 09:15   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

Een jaar al. Zo lang zitten we reeds opgezadeld met het vermaledijde coronavirus. Virologen en microbiologen allerhande proberen ons land al even lang door deze crisis te loodsen. Toch speelden er zich tussen de experten ook al eens misverstanden af.

Zo riep professor Herman Goossens al snel op om iedereen met griepsymptomen te testen op corona. "Sciensano zei dat we alleen mensen met ernstige infectiesymptomen moesten testen”, zegt Goossens in Het Laatste Nieuws. “Maar dat was flauwekul, want vanuit China wisten we dat ze niet altijd of amper symptomen hadden. Je kon dus het onderscheid niet maken.” 

“Ik heb mij daar op een bepaald moment dus niet meer aan gehouden en zo hebben we ook die eerste vrouw ontdekt”, aldus de microbioloog. Op een gegeven moment ontstond er wrevel tussen Goossens en Marc Van Ranst. Het labo van de viroloog kreeg plots honderden testen binnen. Van Ranst zegt dat dat toen gewoon niet de juiste mensen waren die zich op dat moment lieten testen.

PCR-testen

"Marc heeft mij dat toen inderdaad kwalijk genomen, maar ik wist niet dat er in zijn labo een tekort aan reagentia dreigde”, bekent Goossens. “Eind januari heb ik al gezegd dat men die PCR-testen zou moeten opstarten in alle labo's. In Duitsland heeft men dat gedaan, in alle andere Europese landen niet. Ons land koos er toen nog voor om met één labo te blijven werken (dat van Van Ranst, nvdr.). Maar ik ben sinds begin februari toch al continu reagentia beginnen te bestellen en ik had er op dat moment heel veel.”

TAGS  I  Herman Goossens  I  Marc Van Ranst  I  coronavirus