Geert Molenberghs laat weten hoe lang strenge lockdown moet duren Royalty
Royalty

Geert Molenberghs laat weten hoe lang strenge lockdown moet duren

Geert Molenberghs laat weten hoe lang strenge lockdown moet duren

Steeds meer experten pleiten voor een nieuwe lockdown. Ook biostatisticus Geert Molenberghs vindt dat een goed idee. Volgens Molenberghs kan een strenge lockdown van enkele weken al een groot verschil maken.

“Dat is niet zomaar te zeggen. Dat hangt af van verschillende parameters. Hoeveel besmettingen zijn er? Hoe streng wordt die lockdown? Wat we wel weten, is hoe het in maart vorig jaar gegaan is. Op het moment van de start van de lockdown zaten we aan misschien wel 20.000 besmettingen per dag. We kenden het werkelijke aantal niet. We zijn er toen in een maand in geslaagd om die cijfers terug te dringen", zegt Molenberghs in De Morgen.

Grote inspanning

Al denkt de professor wel dat we in enkele weken tijd al veel kunnen doen. "Op dit moment zitten we ongeveer aan 4.000 bevestigde besmettingen per dag. Op een termijn van twee tot drie weken kan je al veel doen. Maar dan moet je er wel weer voor zorgen dat de snelwegen zo goed als leeg zijn. We mogen niet vergeten dat we het virus vorig jaar teruggedrongen hebben met een lockdown die niet zo zwaar was als bijvoorbeeld in Frankrijk. Daar moesten mensen een formulier bij zich hebben om het huis te verlaten. Bij ons werden niet-essentiële verplaatsingen verboden.”

Populair

Laatste nieuws