Steven Van Gucht: “Daar ga ik deze zomer op vakantie” Royalty
Royalty

Steven Van Gucht: “Daar ga ik deze zomer op vakantie”

Steven Van Gucht: “Daar ga ik deze zomer op vakantie”

De zomervakantie komt steeds korter bij. Uit een onderzoek blijkt dat vier op de tien mensen hun vakantie in het buitenland willen doorbrengen. Ondanks de hoge coronacijfers die we nu nog steeds optekenen, denkt Steven Van Gucht dat dit mogelijk zal zijn.

"Het komt wel in orde. Ik verwacht dat het net als vorige zomer mogelijk zal zijn om binnen Europa te reizen", zegt Van Gucht in Het Laatste Nieuws. "Er is veel kritiek op de Europese vaccinatiestrategie, maar het grote voordeel is dat alle landen binnen de EU op hetzelfde tempo vaccineren. Doordat de situatie in de zomer overal vergelijkbaar zal zijn, biedt dat perspectief om de binnengrenzen te openen.”

“Het digitale groene certificaat - Europa noemt dat geen vaccinatiepaspoort - zal daarin een belangrijke rol spelen, als het op tijd klaar is”, weet de viroloog. “Ik hoop dat dat gebonden is aan uniforme regels voor heel Europa, en dat dus niet het ene land een vaccinatie van toeristen kan eisen en het andere een negatieve test.”

"Ik wil niet op een dun matteke slapen"

Of we buiten Europa zullen kunnen reizen, hangt van verschillende factoren af. ”Hoe zal de situatie in Azië zijn? Hoeveel uitbraken zijn er nog in Afrika? Dat kunnen we nu nog niet inschatten”, aldus Van Gucht. “In het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten wordt er vlot gevaccineerd, dus zal de toestand wellicht oké zijn, maar zullen zij Europese reizigers toelaten?”

Ook Van Gucht zelf is van plan om even de rust op te zoeken. ”Ik ben een late beslisser, maar ik hoop er deze zomer even op uit te trekken met de auto, richting de natuur, ergens waar ik niet herkend word”, zegt hij. “Geef mij overdag maar een aantal sportieve activiteiten en 's avonds een comfortabel hotel, met lekker eten, een zwembad en een bubbelbad. Na een actieve dag in de natuur wil ik 's avonds niet ook nog eens buiten op een dun matteke slapen."

Populair

Laatste nieuws