Ongeruste Frank Vandenbroucke waarschuwt: "Dit is verschrikkelijk gevaarlijk" Politiek
Politiek

Ongeruste Frank Vandenbroucke waarschuwt: "Dit is verschrikkelijk gevaarlijk"

Ongeruste Frank Vandenbroucke waarschuwt: "Dit is verschrikkelijk gevaarlijk"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil nog geen uitspraken doen over de datum wanneer de horeca kan heropenen. Hij benadrukt echter dat de ziekenhuizen helemaal vol zitten.

“We moeten een perspectief bieden, dat is duidelijk", zei Vandenbroucke in VTM NIEUWS. "Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat onze ziekenhuizen het aankunnen. Einde maart waren er nog amper 39 plaatsen vrij op intensieve zorgen. Dat is verschrikkelijk gevaarlijk.”

“Op dit ogenblik, door het feit dat ziekenhuizen andere zorgen hebben uitgesteld, hebben we 114 bedden vrij op dit moment", vervolgt Vandenbroucke. "Als we onze ziekenhuizen in een veilige situatie zijn beland, dan kan je veilig versoepelen. Daar moet de discussie over gaan.”

Scholen

De scholen moeten na de paasvakantie op 19 april weer kunnen openen volgens Vandenbroucke. “Ik ben er voor dat we de scholen terug hun werk laten doen. We hebben altijd in ons land grote prioriteit aan de scholen gegeven. Veel meer dan in andere landen. We moeten blijven topprioriteit aan scholen geven. Ik ga er vanuit dat we op 19 april voor de scholen iets moeten doen. De rest van het verhaal is moeilijker", klinkt het.

Heropening van horeca

1 mei lijkt heel moeilijk te worden voor de horeca. “Ik spreek mij nooit uit over discussies die we nog moeten hebben. Dat ga ik niet doen. Ik wil echter wel nog eens herhalen: het is heel essentieel dat we niet pokeren met de draagkracht van onze ziekenhuizen. Dan nemen we risico’s met de gezondheid van iedereen. We hebben allemaal dat systeem nodig. Het is belangrijk dat we stappen terug kunnen zetten naar het normale leven, maar zonder dat we risico’s nemen zonder ons zorgpersoneel.”

“Ik zeg niet dat het te vroeg is", herhaalde Vandenbroucke over de heropening van de horeca. "Ik zeg dat we het op een veilige manier moeten doen. Eerst het openstellen van de terrassen is een optie. Dat doen andere landen ook. De landen die dat tot dusver gedaan hebben, zijn wel landen waar de besmettingen minder hoog zijn dan bij ons.”

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws