Steven Van Gucht heeft slecht nieuws: “Hier ben ik niet meer zo positief over, nee” Royalty
Royalty

Steven Van Gucht heeft slecht nieuws: “Hier ben ik niet meer zo positief over, nee”

Steven Van Gucht heeft slecht nieuws: “Hier ben ik niet meer zo positief over, nee”

Woensdag komt het Overlegcomité opnieuw samen. De druk om versoepelingen in te voeren wordt alsmaar groter. Dat beseft ook Steven Van Gucht, die zegt dat een uitbreiding van het aantal buitencontacten een relatief lage impact zal hebben.

"Er zal woensdag dan ook over het buitenplan worden gesproken. Vraag is alleen welke timing de politici eraan zullen geven”, zegt Van Gucht in Het Laatste Nieuws. “Dat de scholen heropenen, lijkt me fundamenteel en is zelfs bijna cruciaal.”

“Maar ook de heropening van de grenzen voor recreatief reizen werd al lang geleden aangekondigd voor maandag", weet Van Gucht. "Wij, virologen, pleiten voor een gefaseerde aanpak: versoepeling na versoepeling, waarbij steeds goed de vinger aan de pols wordt gehouden wat betreft de impact.”

"Al wat opnieuw mogelijk wordt, zal dat in de toekomst ook moeten blijven"

1 mei moest de dag worden waarop de horeca opnieuw de deuren kon openen. Met de huidige coronacijfers wordt dat moeilijk haalbaar. "Toegegeven: hierover was ik enkele weken geleden positiever. Ik had gehoopt dat de daling in de cijfers groter zou zijn dan ze is", aldus de viroloog. "Heropen je bijvoorbeeld de terrassen bij nog te veel viruscirculatie, dan brengt dit misschien ook de latere versoepeling voor de 'binnenhoreca' in het gedrang."

"Al wat voortaan opnieuw mogelijk wordt, zal dat in de toekomst ook moeten blijven", benadrukt Van Gucht. "Ik weet trouwens ook niet of de sector wel zit te wachten op een strenge regelgeving, met bijvoorbeeld slechts twee mensen buiten aan een tafeltje, zoals in Luxemburg."

Populair

Laatste nieuws