Ivan De Vadder erg kritisch voor Vlaams parlement: "Betaal dan ook belastingen zoals de bevolking" Politiek
Politiek

Ivan De Vadder erg kritisch voor Vlaams parlement: "Betaal dan ook belastingen zoals de bevolking"

Ivan De Vadder erg kritisch voor Vlaams parlement: "Betaal dan ook belastingen zoals de bevolking"

Het Vlaams parlement gaat het statuut van parlementslid tegen het licht houden. Men doet dat naar aanleiding van de zaak rond Sihame El Kaouakibi. Zij is al maanden afwezig met één ziektebriefje.

"Het zuiveringsritueel van de politiek", omschrijft politiek journalist Ivan De Vadder deze saga op Radio 1. "Eerst worden mensen op handen gedragen, geprezen en gevolgd. Dan wordt de witte merel een zwart schaap en ontdekt men fouten. Dan wordt die plots overladen met alle zonden van Israël."

"Het statuut van het parlementslid wordt tegen het licht gehouden en verstrengd", legt De Vadder uit. "De vraag die nu op tafel ligt, is of je met één ziektebriefje verschillende maanden thuis mag blijven, in tegenstelling tot de rest van de bevolking. Daar wordt wel eens een controlearts uitgestuurd en moet je met geregelde tijdstippen zo'n ziektebriefje moet komen aandraven. Dat wordt nu besproken."

"Is men niet gewoon aan symptoombestrijding aan het doen?"

Ivan De Vadder stelt er zich alvast vragen bij. "Wanneer de ziekteperiode van mevrouw El Kaouakibi achter de rug zal zijn en ze komt terug als parlementslid, is dan de verontwaardiging van het Vlaamse parlement achter de rug? Is men niet aan het statuut aan het morrelen en gewoon aan symptoombestrijding aan het doen?"

"Een parlementslid heeft een heel raar statuut", vertelt De Vadder. "Zo is er geen werkloosheidsuitkering, maar dat wordt dan verholpen met een uittredingsvergoeding. Sommige partijen willen dat statuut gelijkschalen met een ambtenaar of een bediende. Goed, maar laten we dan alles gelijkschakelen. Laat ons dan ook de fiscale lasten van de parlementsleden gelijkschakelen met de rest van de bevolking. Dat ze ook betalen voor de gezondheidszorg waar ze recht op hebben, net als wij. Nu is dat een heel kleine bijdrage, de rest wordt bijgepast door het parlement."

Populair

Laatste nieuws