Steven Van Gucht waarschuwt voor vierde golf: “Dan zijn we sowieso te laat” Royalty
Royalty

Steven Van Gucht waarschuwt voor vierde golf: “Dan zijn we sowieso te laat”

Steven Van Gucht waarschuwt voor vierde golf: “Dan zijn we sowieso te laat”

De laatste weken maken de corona-experts zich zorgen om de Indiase variant. Er wordt gevreesd dat deze variant besmettelijker is dan de Britse variant, maar daarvoor is er nog geen bewijs. Het blijft zaak om álle varianten zo goed mogelijk het land buiten te houden.

“Dat varianten verdwijnen en een ander het overneemt, kan ook liggen aan het netwerk waarlangs het virus zich verspreidt”, zegt Steven Van Gucht in Het Nieuwsblad. “We hanteren het voorzorgsprincipe. Het is belangrijk om varianten zo veel mogelijk buiten te houden. We kunnen niet wachten op bewijs, dan zijn we sowieso te laat.”

Wat we nu absoluut moeten vermijden, is dat er een nieuwe coronagolf op ons afkomt. Dat ligt echter in onze eigen handen. “Als er een vierde golf komt, dan zal dat te maken hebben met ons gedrag en de maatregelen”, merkt Van Gucht op. “De variant gaat niet de grote doorslag geven. Varianten komen en gaan. Die surfen op het gedrag van mensen. Als wij blijven vaccineren en aan het juiste tempo de maatregelen loslaten, dan kunnen we een vierde golf vermijden.”

Braziliaanse coronavariant

De aanwezigheid van de Braziliaanse variant is van 4 naar 8 procent gestegen en daar zijn de experts niet gelukkig mee. “We houden dat in het oog, maar het is te vroeg om te spreken van een opmars”, aldus de viroloog van Sciensano. “In absolute aantallen is de toename minder spectaculair. De besmettingen zijn aan het afnemen. Net als de Zuid-Afrikaanse en Indiase variant heeft de Braziliaanse twee mutaties waardoor een deel van de antistoffen niet meer goed bindt. Dat geeft het een klein voordeel in een gevaccineerde populatie", besluit hij.

Populair

Laatste nieuws