Waarom zo'n machtsontplooiing in zoektocht naar Jürgen Conings en niet bij Salah Abdeslam? Hoe gevaarlijk is de militair dan echt? Royalty
Royalty

Waarom zo'n machtsontplooiing in zoektocht naar Jürgen Conings en niet bij Salah Abdeslam? Hoe gevaarlijk is de militair dan echt?

Waarom zo'n machtsontplooiing in zoektocht naar Jürgen Conings en niet bij Salah Abdeslam? Hoe gevaarlijk is de militair dan echt?

Op sociale media is er heel wat wrevel over de machtsontplooiing van vorige week in de zoektocht naar Jürgen Conings. Veel mensen vinden dat overdreven, zeker in verhouding met de klopjacht naar de daders van de aanslagen in Parijs en Brussel in 2015 en 2016. Daarbij wordt dan vooral Salah Abdeslam als voorbeeld aangehaald. Die klopjacht was toen toch minder zichtbaar.

"Als we info hebben dat iemand in het bezit is van wapens en dreigt met een aanslag of een gewelddadige actie, dan trekken we altijd alle registers open", reageert federaal magistraat Roggen bij De Standaard. "Toen er in die periode van terreuraanslagen veel huiszoekingen waren in Brussel (bijvoorbeeld tijdens de vijfdaagse lockdown van november 2015, red.) is er ook ontzettend veel capaciteit ingezet."

"Als de verdachte in deze zaak geen militair zou zijn, zouden we dezelfde middelen inzetten als nu. Er zijn duidelijke elementen in het dossier om dit onderzoek te kwalificeren als een onderzoek naar terrorisme", aldus Roggen.

Nog in leven?

Intussen is Conings nog steeds niet gevonden. Het parket houdt rekening met alle scenario's. Hoewel er geen aanwijziging is dat hij een wanhoopsdaad zou gepleegd hebben, wordt echter ook niet uitgesloten dat Conings intussen overleden is.

Populair

Laatste nieuws