-->

Hoe en wanneer precies kan je vandaag de zonsverduistering zien?

Hoe en wanneer precies kan je vandaag de zonsverduistering zien?
Donderdag 10 Juni 2021 - 07:43   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

Het is vandaag de kans om een zonsverduistering mee te maken. Let wel, het gaat om een gedeeltelijke verduistering, het zal niet volledig schemerdonker worden. Vandaag om 11u17 zullen de zon en de maan voor het eerst contact hebben. Wil jij dit fenomeen bewonderen? Zorg dan wel dat je een beschermende eclipsbril op hebt.

Om 11u17 zal de verduistering te zien zijn in Brussel, en zal de zon op een hoogte van 50 graden in het oost-zuidoosten staan. Tegen de middag, om 12u19, zal ze verder bewegen richting 58 graden en haar maximale verduistering bereiken. Wie de verduistering wil meemaken, heeft de tijd tot 13u25, dan hebben de maan en de zon voor het laatst contact, daarna is de eclips voorbij.

De zonsverduistering is te zien in verschillende delen van Europa, Noord-Amerika en Azië. In Canada, Groenland en Rusland is de zonsverduistering als ringvormig waar te nemen. Het punt van de maximale verduistering bevindt zich in de Baffinbaai tussen Noord-Canada en Groenland. Maar liefst 89 procent van de zon zal daar bedekt zijn.

Beschermende eclipsbril

Wil jij dit fenomeen ook meemaken? Zorg dan wel dat je een beschermende eclipsbril bij je hebt. Deze bril beschermt je ogen door een zonnefilter toe te passen en is dus een slimme en handige toepassing. Omdat de vraag naar die brillen groot is, heeft de Volkssterrenwacht Urania een samenwerking opgezet met de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond

TAGS  I  Zonsverduistering  I  n365