Wordt alles weer normaal vanaf 1 september? Marc Van Ranst maakt een inschatting Royalty
Royalty

Wordt alles weer normaal vanaf 1 september? Marc Van Ranst maakt een inschatting

Wordt alles weer normaal vanaf 1 september? Marc Van Ranst maakt een inschatting

Als het van Vlaams minister-president Jambon (NV-A) en minister van Onderwijs Ben Weyts (NV-A) afhangt, starten we vanaf 1 september weer met de normale gang van zaken. “Deltavariant komt er wel nog aan”, waarschuwt viroloog Marc Van Ranst echter in De Morgen.

“In het Verenigd Koninkrijk is de deltavariant, door de historische banden met India, vroeger verspreid geraakt en daardoor nu al dominant. Ook in België zal die in de zomer alsmaar meer opkomen. Dat kan leiden tot meer besmettingen, terwijl nog niet iedereen gevaccineerd is”, aldus Van Ranst.

Gedaan met de mondmaskerplicht?

“Zolang er op bussen of trams bijvoorbeeld geen werk wordt gemaakt van betere verluchting, zou het een goede zaak zijn als daar wel nog mondmaskers gedragen worden. Verder zou het goed zijn als men in de horeca en op school CO2-meters blijft gebruiken”, zegt Van Ranst over de eventuele afschaffing van de mondmaskerplicht.

Versoepelingen kunnen gepermitteerd worden

Of de versoepelingen die vandaag op tafel liggen bij het overlegcomité een impact gaan hebben op de cijfers, moet nog afgewacht worden, zegt de viroloog. “Al die wijzigingen leiden tot meer contacten. Dat kun je je permitteren als je minder en minder besmettingen hebt. Het is in de eerste plaats afwachten wat de laatste versoepelingen hebben teweeggebracht, want dat weten we nog niet.”

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws