Waarom we ons voorlopig toch geen zorgen hoeven te maken ondanks stijgende besmettingscijfers Royalty
Royalty

Waarom we ons voorlopig toch geen zorgen hoeven te maken ondanks stijgende besmettingscijfers

Waarom we ons voorlopig toch geen zorgen hoeven te maken ondanks stijgende besmettingscijfers

De besmettingen zijn opnieuw aan het stijgen. Dat zorgt voor nervositeit bij de experten. Moeten we vrezen voor nu al een nieuwe golf? Viroloog Steven Van Gucht blijft voorzichtig.

"Het is een combinatie van verschillende factoren. Ten eerste: er is een felle stijging van het aantal testen. De vakantie is begonnen. Heel veel jonge mensen hebben zich laten testen", laat Van Gucht weten aan VRT NWS.

"We zien vooral bij tieners een plotse toename van het aantal testen. Dat zorgt ervoor dat we meer besmettingen vinden en dat de statistieken opnieuw wat omhoog gaan."

"We weten ook dat de besmettelijkere deltavariant (of Indiase variant) aan het opkomen is. De variant maakt meer dan een vierde uit van de besmettingen en dat zal nog stijgen de komende weken", zegt Van Gucht, die ook verwijst naar de versoepelingen van enkele weken geleden.

Ziekenhuisopnames

Wanneer moeten we ons dan zorgen maken? "We zien de cijfers liever niet stijgen natuurlijk. Maar het aantal ziekenhuisopnames daalt nog altijd sterk, 40% per week", stelt Van Gucht.

"Het is een goed teken dat we daar nog geen vertraging zien. Als de opnames stabiliseren of stijgen dan mogen we ons zorgen beginnen maken."

Populair

Laatste nieuws