Marc Van Ranst somber: “Dit is geen prettig vooruitzicht, hoor” Royalty
Royalty

Marc Van Ranst somber: “Dit is geen prettig vooruitzicht, hoor”

Marc Van Ranst somber: “Dit is geen prettig vooruitzicht, hoor”

In het begin van de coronacrisis belandden er vooral oudere mensen en risicopatiënten in het ziekenhuis. Van kinderen werd toen gedacht dat ze minder ziek werden van corona. Maar na anderhalf jaar weten we beter: kinderen kunnen wel degelijk ernstig en langdurig ziek zijn van het virus.

“Vandaag weten we dat ongeveer 5 procent van alle zieke jongens en meisjes long-covidsymptomen ontwikkelt”, zegt Marc Van Ranst in De Morgen. “Daarom denken we nu anders over jonge mensen en covid. Want er bestaat geen enkele twijfel over: langdurige covid is zowel voor volwassenen als kinderen een lange lijdensweg.”

"We weten niet hoe de ziekte zal evolueren"

Nu de vaccinatiecampagne op volle toeren loopt, doemt de vraag op of het vaccineren van tieners zinvol is. ”Dat is een beslissing voor de politiek", aldus de viroloog. "We hebben te maken met een nieuw virus en weten niet hoe de ziekte zal evolueren. We kennen enkel de effecten van covid over anderhalf jaar bij een beperkt aantal kinderen.”

“Op dit moment is ook niet te voorspellen of long covid bij sommigen tot een chronische ziekte evolueert”, merkt Van Ranst op. “Het is geen prettig vooruitzicht om als kind long covid te krijgen met het besef dat je er misschien wel de rest van je leven last van kan blijven hebben”, besluit hij.

Populair

Laatste nieuws