David Dehenauw streng na immense overstromingen: “Jammer dat de mensen niet wilden luisteren” Royalty
Royalty

David Dehenauw streng na immense overstromingen: “Jammer dat de mensen niet wilden luisteren”

David Dehenauw streng na immense overstromingen: “Jammer dat de mensen niet wilden luisteren”

Nu de droogte overal is teruggekeerd, is duidelijk geworden hoe enorm de ravage is die de overstromingen met zich meebrachten. David Dehenauw, weerman van VTM en hoofd van het weerbureau van het KMI, was onder de indruk bij het zien van de beelden.

"In het weekend wisten we al dat er veel neerslag ging vallen”, zegt David in Het Laatste NIeuws. “Hoeveel en waar, dat was pas maandag duidelijk. Toen wist ik: we moeten een waarschuwing sturen. Het probleem was: in principe kunnen we dat pas in detail doen bij een voorspelling voor de komende 24 uur.”

"Ik heb, als hoofd van het weerbureau van het KMI, de verantwoordelijkheid om code rood af te kondigen”, klinkt het bij de weerman van VTM. “En dan gaat het naar alle belanghebbenden bij de overheden. Gevolg: ik heb héél veel crisisvergaderingen gehad - met de gouverneurs, het federaal crisiscentrum, de Civiele Bescherming, Binnenlandse Zaken.”

“Maar we mogen als KMI niets zeggen over mogelijke overstromingen: in Vlaanderen en Wallonië gieten de verantwoordelijke diensten onze voorspellingen in hun riviermodellen, zodat ze kunnen berekenen wat de impact van de neerslag op het waterpeil is.”

Geloof in het weerbericht

De regenval van de afgelopen week was ongezien. Op het weerbericht werd gewaarschuwd dat het heftig werd, maar zelfs dan nog wilden sommige mensen niet geëvacueerd worden. ”Ik snap wel dat de ene mens meer gelooft in een weerbericht dan een andere”, aldus David. “Achteraf vind ik het dan wel jammer dat mensen niet hebben geluisterd - niet naar mij als weerman, maar naar de raadgevingen van de overheid.”

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws