Erika Vlieghe over vierde coronagolf: “Ik maak me hier echt grote zorgen over” Royalty
Royalty

Erika Vlieghe over vierde coronagolf: “Ik maak me hier echt grote zorgen over”

Erika Vlieghe over vierde coronagolf: “Ik maak me hier echt grote zorgen over”

De coronavaccinatiecampagne loopt als een trein. Toch wil Erika Vlieghe niet te hard van stapel lopen met nóg meer versoepelingen, ook al heeft ongeveer 70 procent van de Vlamingen minstens één prik gekregen.

"Het is nu inderdaad helemaal anders (dan vorig jaar, nvdr). Maar ik maak me wel echt zorgen”, zegt de infectiologe in De Morgen. “De vaccins beschermen behoorlijk goed voor ernstige ziekte, maar deze variant is bovenal heel erg besmettelijk. Nog 40 tot 60 procent besmettelijker dan de Britse variant, die ook al zovele keren besmettelijker was dan de oorspronkelijke variant.”

“Als je niet oppast, zijn er in een mum van tijd heel veel mensen besmet”, verzekert Vlieghe. “Zelfs een klein percentage ernstig zieken kan zo numeriek nog een groot aantal mensen worden. Daarom maak ik me zulke zorgen over de jongeren en de evenementen.”

Vijver van besmette personen

"Hoe omvangrijk een vierde golf wordt, hangt af van de grootte van de vijver van besmette personen”, aldus Vlieghe. “Eén procent dat in het ziekenhuis belandt, dat klinkt alsof het niet veel is, maar bij een hele grote vijver kan dat plots wel over heel veel mensen gaan. Boven de zestig jaar gaat het in het Verenigd Koninkrijk zelfs over 5 procent."

Populair

Laatste nieuws