Zondag 25 Juli 2021 - 16:00   I   Foto: RTL  I   door Redactie

Marc Van Ranst: “Vooral dát was moeilijk tijdens de zaak-Jürgen Conings”

Marc Van Ranst: “Vooral dát was moeilijk tijdens de zaak-Jürgen Conings”

Marc Van Ranst schoof mee aan tafel in de talkshow van de Nederlandse presentator Humberto. Daar praatte hij openlijk over de bedreigingen die hij dagelijks ontvangt, en over de periode toen hij moest onderduiken vanwege de voortvluchtige militair Jürgen Conings.

Humberto vroeg zich af wat het precies betekent om in zulke situatie te zitten. “Dat betekent dat niet alleen jij wordt bedreigd, maar ook je gezin. En dat is het enige wat het moeilijk maakt", geeft de viroloog toe. "Die moeten dan mee in dat safe house en die krijgen dezelfde bewaking. Dat is het moeilijke deel. Voor jezelf kan je dat wegrationaliseren, maar dan lukt dat plots veel minder. Mijn zoontje is 12 jaar. Dan hoor je niet opgesloten te zitten in een safe house.”

Van Ranst en zijn gezin staan al sinds een jaar onder politiebescherming. “Je geraakt er wel aan gewoon dat er politie in en rond het huis zit. Maar op het moment dat ze zeggen: ‘Je moet echt wel nú weg, want er is iemand met raketwerpers achter je aan’, dan is dat vervelend nieuws.”

"Ik ben niet bang van hen"

Toen Van Ranst ondergedoken was, postte hij een bericht in een steunbetuigingsgroep van Jürgen Conings dat hij teleurgesteld was in de creativiteit van de bedreigingen. Op die manier ging hij de strijd aan met de aanhangers van de militair.

“De mensen vragen dan waarom je daar gaat kijken. Wel, het gaat over jou", verklaart Van Ranst. "Ze posten daar de meest gore tekeningen en foto’s en dan ben je wel geïnteresseerd. Ik kon het niet weerstaan om toch even commentaar te plaatsen om te tonen dat ik niet bang ben van hen."

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  Jürgen Conings