Crombez vreest voor gesjoemel bij Engie Electrabel: "Zo konden de stroomprijzen pieken" Politiek
Politiek

Crombez vreest voor gesjoemel bij Engie Electrabel: "Zo konden de stroomprijzen pieken"

Crombez vreest voor gesjoemel bij Engie Electrabel: "Zo konden de stroomprijzen pieken"

John Crombez wil een onafhankelijk onderzoek naar het uitvallen van de kerncentrales. Dat zegt de voorzitter van SP.A in De Zondag. Crombez verdenkt Engie Electrabel van manipulatie om de factuur de hoogte in te jagen.

SP.A wijst erop dat er al vier jaar technische problemen zijn aan de kerncentrales van Engie Electrabel. “Die problemen doen zich vooral voor in het najaar en tijdens de winter, als de nood aan elektriciteit het hoogst is”, zegt John Crombez. “Dat doet vermoeden dat Engie Electrabel strategisch ervoor kiest om onderhoudswerken in te plannen op de momenten dat de stroomprijzen pieken.”

Crombez vraagt een onafhankelijk onderzoek dat ingesteld wordt door minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR). Hij wil meer te weten komen over de redenen en de timing van het uitvallen van de kerncentrales. “We willen de impact kennen op de factuur van de gezinnen. Marghem had al eens een onderzoek beloofd. Ze wou ook een advocatenbureau onder de arm nemen om te zien hoe de overheid de hogere elektriciteitskosten zou kunnen terugvorderen. We hebben daar geen resultaten van gezien.”

Electrabel valt uit de lucht

Electrabel reageert verbaasd op de insinutaties van Crombez. “De tijdelijke stilstanden van de Belgische kerncentrales aan het begin van de winter van 2018 passen enerzijds in het kader van de werkzaamheden gelinkt aan de verlenging van de uitbating van Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 en gebeurden anderzijds op vraag van het FANC. De uitbater heeft zich uiteraard gehouden aan deze vereisten.”

“Deze totale mobilisatie van de ploegen van Electrabel heeft ervoor gezorgd dat de overheden de bevoorradingszekerheid konden garanderen. Ter herinnering, de Belgische eenheden zijn geleidelijk aan opnieuw aan het net gekoppeld sinds 12 november 2018. Zes eenheden op de 7 produceren vandaag in alle veiligheid lokale en koolstofarme elektriciteit. Elke Belgische eenheid moet om de 12 of 18 maanden stilgelegd worden voor gepland onderhoud”, klinkt het.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws