Staan we voor een vierde golf in herfst? Steven Van Gucht laat weten wat we moeten verwachten Royalty
Royalty

Staan we voor een vierde golf in herfst? Steven Van Gucht laat weten wat we moeten verwachten

Staan we voor een vierde golf in herfst? Steven Van Gucht laat weten wat we moeten verwachten

Het aantal ziekenhuisopnames door het coronavirus lijkt momenteel behoorlijk onder controle te zijn. Toch kunnen we nog niet op onze beide oren slapen met de herfst en de winter voor de deur.

Het is niet duidelijk of we nog een grote vierde golf krijgen. Die kan er nog wel komen. “Dat blijft voorlopig onzeker omdat de huidige computermodellen hierin nog altijd ver uiteenlopen. De modellen voorspellen uiteenlopende mogelijkheden", legt viroloog Steven Van Gucht uit in Het Laatste Nieuws.

"Volgens de betere scenario’s liggen er - uitgaande van de huidige maatregelen - tegen oktober-november enkele honderden mensen op intensieve (gisteren waren dat er 179, red.), terwijl de negatievere scenario’s meer dan 1.000 IC-patiënten voorspellen. Ook tussen die twee uiterste cijfers blijft alles mogelijk."

"Al is de kans op een slecht scenario tegelijk veel kleiner in Vlaanderen - door de hoge vaccinatiegraad - en veel groter in Brussel, met Wallonië daartussenin."

"Ik vind het zinvol om alles nog wat te vertragen en zo van de nieuwe golven kleinere golfjes te maken. Want net dat is de beste garantie om zoveel mogelijk zaken en events te kunnen laten doorgaan en niet opnieuw naar strengere maatregelen te moeten teruggrijpen.”

Populair

Laatste nieuws