Vierde coronagolf baart Steven Van Gucht zorgen: “Het najaar zal onzeker zijn” Royalty
Royalty

Vierde coronagolf baart Steven Van Gucht zorgen: “Het najaar zal onzeker zijn”

Vierde coronagolf baart Steven Van Gucht zorgen: “Het najaar zal onzeker zijn”

Steven Van Gucht heeft op een persmoment nog eens gewaarschuwd voor een mogelijke vierde coronagolf. Die kan er nog steeds komen als we plots alle teugels laten vieren. Vooral Brussel en Wallonië zouden getroffen kunnen worden door de golf.

“Op de modellen valt te zien dat er een nieuwe golf kan komen", laat Van Gucht weten. "De grootte zal sterk afhangen van de mate waarin ons risicogedrag nog verder zal toenemen. Een belangrijke factor is het aantal contacten dat we gemiddeld hebben.”

“Als het aantal contacten tussen mensen met nog 50 procent toeneemt vanaf september, dan kunnen de ziekenhuisopnames stijgen tot 400 per dag met uiteindelijk een piek van meer dan 1.000 patiënten op intensieve zorg tijdens de periode oktober-november", klinkt het. "Die golf zou qua grootte tussen de tweede en derde golf in zitten. Deze vierde golf zou vooral Brussel en Wallonië hard treffen.”

"Een zekere voorzichtigheid is nog steeds belangrijk"

“Voor alle duidelijkheid: dit zijn mogelijkheden, scenario’s, geen zekerheid. Als het aantal contacten slechts toeneemt met 30 procent in plaats van 50 procent, dan zie je dat het aantal voorspelde ziekenhuisopnames halveert", aldus Van Gucht.

“Het is duidelijk dat wat er zal gebeuren in het najaar voor een groot stuk zal bepaald worden door verschillen in ons gedrag", zegt de viroloog van Sciensano. "Een zekere voorzichtigheid is nog steeds belangrijk om de verspreiding van het virus te vertragen en ervoor te zorgen dat de komende golven afgevlakt worden. Het najaar zal onzeker zijn", besluit hij.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws