Er moet Pierre Van Damme absoluut iets van het hart: “Mensen moeten dit goed begrijpen” Royalty
Royalty

Er moet Pierre Van Damme absoluut iets van het hart: “Mensen moeten dit goed begrijpen”

Er moet Pierre Van Damme absoluut iets van het hart: “Mensen moeten dit goed begrijpen”

Enkele maanden geleden liet Pierre Van Damme zich in ‘De Zevende Dag’ ontvallen dat gevaccineerde mensen het coronavirus niet meer kunnen doorgeven. Uit recentere studies is ondertussen gebleken dat dat nog wél het geval is. Van Damme kreeg veel kritiek op zijn uitspraak.

"Mensen moeten begrijpen dat wetenschap evolueert en dat we telkens in een andere situatie zitten qua kennis, data en vooral varianten", stelt Pierre Van Damme in ‘De Zevende Dag’. "We zitten nu met een veel besmettelijkere deltavariant terwijl bovengenoemde studies gebaseerd zijn op data wanneer die nog niet dominant was. De deltavariant is telkens aan een veel hogere concentratie aanwezig dan de Wuhan- of Britse variant en dat verandert alles natuurlijk.”

Zeer overtuigend

"Ik heb me toen gebaseerd op het allereerste onderzoek uit Israël”, aldus de epidemioloog. “Uit die studie blijkt dat ongeveer 12 dagen na eerste vaccinatie de virale lading (de hoeveelheid virus dat in de lichaamsvloeistoffen circuleert, nvdr.) wel tot vier keer kan afnemen. Dat is niet niks en pakt besmettelijkheid in grote mate aan. De resultaten bij dierproeven waren toen ook zeer overtuigend.”

Geen ruimte voor extra informatie

"We waren heel blij met die eerste resultaten", vervolgt Van Damme. "Ik had dat moeten nuanceren en eraan moeten toevoegen dat die resultaten via observationele studies in het echte leven verder onderzocht moeten worden. Maar in een debatprogramma als 'De zevende dag' is er niet steeds ruimte om extra informatie te geven."

"Na mijn stelling over besmettelijkheid werd het woord meteen aan een andere spreker gegeven”, besluit hij, waarna een fragment getoond wordt waarop te zien is dat een andere gast inderdaad aangesproken wordt terwijl Van Damme nog aan het woord was.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws