Maakt omikronvariant mensen minder ziek? Pierre Van Damme reageert Royalty
Royalty

Maakt omikronvariant mensen minder ziek? Pierre Van Damme reageert

Maakt omikronvariant mensen minder ziek? Pierre Van Damme reageert

Er is grote ongerustheid over de omikronvariant. Epidemioloog Pierre Van Damme benadrukt dat paniek niet nodig is.

"We hebben een aanwijzing dat het veel besmettelijker is dan de deltavariant en die zelf al redelijk besmettelijk is. We moeten nu vooral weten of het bijzonder ziekmakend is. Uit de eerste gegevens uit Zuid-Afrika blijkt dat het een relatief milde aandoening is", legt Van Damme uit aan HLN LIVE. "Het gaat daar voorlopig vooral om een griepaal syndroom bij jongere mensen."

Doemscenario's

Die eerste aanwijzigingen dat het om milde symptomen gaat, hoeft nog niet tot euforie te leiden. We weten immers nog heel erg weinig over de variant. "We weten natuurlijk niet wat het geeft bij ouderen en risicopatiënten. Laten we waakzaam zijn, maar niet onmiddellijk in paniek schieten. Er zijn heel wat doemscenario's nu. We moeten eerst echter weten waar we mee te maken hebben", stelt Van Damme.

Daarom nemen landen draconische maatregelne zoals het sluiten van de grenzen of van luchtverkeer uit bepaalde landen. "We kunnen tijd winnen door hier en daar de grenzen te sluiten. Dat heeft zin, ook al weten we dat dit niet helemaal sluitend is. Er kan nog altijd circulatie zijn, maar het is wel een manier om het te vertragen. Tegenhouden gaan we het nooit", klinkt het bij Van Damme.

Minder ziek?

De grote vraag is al niet meer of deze variant besmettelijker is, wel of die ook zo ziekmakend is. "Deze variant zou zes tot zeven keer besmettelijker zijn dan de deltavariant. De volgende vraag is dan ook of die enorm ziek maakt", weet Van Damme. "We weten dat de deltavariant meer ziekmakend was dan de varianten die we tot hiertoe hadden gezien. Hier geldt vooral het antwoord op de vraag of we te maken hebben met een zeer ziekmakende variant en de eerste gegevens wijzen toch niet in die richting."

Uiteraard duimt iedereen mee voor een milde variant. Dat zou een zeer gunstig scenario zijn. "Het kan best zijn dat we in een scenario terechtkomen dat we een bijzonder besmettelijker variant hebben, die misschien een redelijk goedaardig verloop heeft. Zonder hoofdzakelijk een opname in het ziekenhuis. Misschien kunnen de mensen thuis uitzieken. Dat is een heel ander patroon", legt de epidemioloog uit.

Vaccins

Het is ook afwachten of de vaccins nog zullen werken tegen deze omikronvariant. Daarover zijn nog geen gegevens. "De vaccins worden onderzocht", stelt Van Damme. "Dat is een belangrijke stap. Pfizer, Astrazeneca en Moderna zijn in het labo bezig om na te gaan in welke mate natuurlijke antistoffen en de antistoffen die door het vaccins worden opgewekt iets kunnen betekenen tegen deze variant. We gaan daar binnen de tien dagen het antwoord over krijgen."

Er is één bevestigd geval met de omikronvariant in ons land. "Wellicht zijn er al meer gevallen", bevestigt Van Damme. "Het zal ondertussen aan het circuleren zijn. Er zijn gevallen in Engeland, Duitsland, Tsjechië, Italië en Nederland. Dit is dus niet verwonderlijk. Het zal een tijdje onder de radar circuleren. We moeten nu zoveel mogelijk tijd kopen in afwachting van dat we meer weten over deze variant."

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws