Steven Van Gucht benadrukt: “Hier moet je zeker op letten wanneer je online zelftests koopt” Royalty
Royalty

Steven Van Gucht benadrukt: “Hier moet je zeker op letten wanneer je online zelftests koopt”

Steven Van Gucht benadrukt: “Hier moet je zeker op letten wanneer je online zelftests koopt”

Voor de eindejaarsfeesten slaat de bevolking massaal zelftests in. Een goed idee, vindt viroloog Steven Van Gucht.

“Zelftests zijn een goed middel om virusverspreiding tegen te gaan, maar ook niet heilig”, zegt Van Gucht in Dag Allemaal. “Een negatieve test wil nog niet zeggen dat er geen virusdeeltjes aanwezig zijn. Misschien testte je te vroeg, of te laat. Blijf daarom ook na een negatieve zelftest voorzichtig. Een positieve zelftest mag je wél vertrouwen.”

De prijs zegt volgens Van Gucht niets over de accuraatheid. "Bij de apotheek krijg je ’n woordje uitleg over de test en wat je moet doen bij een positief resultaat. Dat mis je bij een test die je in de supermarkt of online koopt", klinkt het. "De kwaliteit achterhalen is moeilijk, maar elke test die in Europa verkocht wordt, moet een CE-label dragen. Let daarop als je online shopt.”

“Dat keurmerk is nu ook weer niet zaligmakend", benadrukt Van Gucht. "Producenten leggen de overheden zelf resultaten voor, maar er bestaat nog geen onafhankelijk orgaan dat die resultaten controleert. Het zou nochtans goed zijn, mocht de consument kunnen opzoeken welke zelftests betrouwbare resultaten geven en welke niet.”

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws