Zondag 23 December 2018 - 10:15   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

"Op de school van mijn dochter mag er geen kerstboom meer staan: te polariserend"

Carl Devos maakt zich ernstig zorgen over de huidige evolutie. Steeds minder jongeren geloven in de democratie. In een recente enquête bleek dat ze zelfs een autoritaire leider zouden zien zitten. De politicoloog luidt de alarmbel.

“Ik maak me daar zorgen over, ja. Ik merk het ook bij mijn studenten. Zelfs daar stelt men zich vragen bij het huidige systeem. De politici hebben het naar de knoppen geholpen, is het niet tijd om het te ­herbekijken, hoor ik dan. Dat is onrustwekkend", zegt Devos in Het Nieuwsblad.

“De mensen hebben al te vaak de indruk dat ze er geen vat op hebben, dat alles boven hun hoofden wordt beslist. We hebben de euro geslikt, de open grenzen met het Schengenakkoord. Dat tot daaraan toe. Maar nu mag Zwarte Piet niet meer zwart zijn, en een kerstfeest is ineens een winterfeest. In de school in Brussel waar mijn oudste dochter lesgeeft, mocht ineens ook geen kerstboom meer staan omdat dat polariserend zou zijn. Zulke dingen wekken wrevel op."

"We maken mee dat onze vertrouwde culturele bakens worden verschoven. Ineens wordt alles in vraag gesteld. Dan is het begrijpelijk dat je daartegen ingaat. N-VA heeft de verdienste dat ze dat gevoel kan kanaliseren. Zij zeggen nu: Stop, dit gaat een richting uit die we niet willen. Ze vertolken wat een brede basis denkt. Maar tegelijk jutten ze die brede basis ook op. Kijk naar het Migratiepact. Dat is zó opgeblazen dat het iets is geworden wat het niet is. Met als gevolg dat we nu een grote politieke crisis hebben.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Carl Devos