Kyra Gantois hard voor Anuna De Wever: "Ik voelde me als een stuk vuil behandeld” Royalty
Royalty

Kyra Gantois hard voor Anuna De Wever: "Ik voelde me als een stuk vuil behandeld”

Kyra Gantois hard voor Anuna De Wever: "Ik voelde me als een stuk vuil behandeld”

Na haar vertrek uit Youth For Climate zet Kyra Gantois de puntjes op de i. "Of ik Anuna al gesproken heb? Jazeker, ze vond me 'belachelijk'", zegt Gantois. "Ik blijf erbij: YFC is een onewomanshow.”

Over de reden van haar vertrek uit Youth For Climate is Gantois duidelijk. "In het begin bestond onze kerngroep uit zes personen, de andere vier waren vrienden van ons beiden. Maar gaandeweg zijn zij vervangen door mensen dicht bij Anuna: haar ex, haar zus, één van haar beste vriendinnen... Ik voelde me minder goed in de groep en ging -toegegeven- amper nog naar vergaderingen. Dat was voor hen blijkbaar het sein om mij helemaal uit te sluiten: wachtwoorden werden veranderd, mails werden niet meer doorgestuurd... Tja, dan houdt het op."

Dat ze buitengesloten werd omwille van een andere politieke mening, ontkent ze. "Van bij de start hebben we gezegd dat YFC apolitiek zou zijn. Persoonlijk ben ik ook helemaal niet 'rechts' of 'links'. Maar ik merkte dat de kerngroep wel steeds vaker, euh... 'partij' koos.", vertelt Gantois aan Het Laatste Nieuws. Zo zou de uitnodiging van Tom Van Grieken meteen de prullenmand zijn ingemikt, terwijl bij een gelijkaardige uitnodiging van Meyrem Almaci de agenda's meteen werden samengelegd.

"Niet hand in hand met Anuna tijdens eerste klimaatmars"

20 september staat de eerste klimaatmars van het nieuwe schooljaar gepland, en ook Gantois zal van de partij zijn. "Ik heb YFC opgericht, samen met Anuna: dat alleen al is reden genoeg om er bij te zijn. Ik ga zelfs op de eerste rij lopen. Maar allicht niet hand in hand met Anuna." Over het contact dat zij nog heeft gehad met De Wever, is ze kort. "Gisteren hebben we even gebeld en uiteraard is dan ook mijn bericht van Twitter ter sprake gekomen. Ze noemde me 'belachelijk'. Ach, ik versta dat wel, Anuna is boos."

Gantois benadrukt dat het feit dat zij en De Wever ooit nog een koppel vormden, niets te maken zou hebben met alles wat er is gebeurd. "Dat we ooit een relatie hadden, heeft nooit meegespeeld: niet toen het goed ging, en niet toen we ruzie kregen. Achter de schermen knapte ik het meeste werk op, maar op geen enkel moment heb ik daar enige erkenning voor gevoeld. Dan voel je je op den duur als een stuk vuil behandeld." Tot slot laat Gantois weten dat ze opgelucht is dat de stress van de voorbije maanden weg is, maar dat ze anderzijds teleurgesteld is door de gebeurtenissen. "Ik blijf geloven dat we met zijn allen onze politici duidelijk moeten maken dat het hoog tijd is voor een deftig klimaatplan. Die strijd ga ik nooit opgeven", besluit ze.

Kyra Gantois hard voor Anuna De Wever: "Ik voelde me als een stuk vuil behandeld”

Populair

Laatste nieuws