Voormalig Frans president Jacques Chirac (86) overleden na lange ziekte Buitenland
Buitenland

Voormalig Frans president Jacques Chirac (86) overleden na lange ziekte

Voormalig Frans president Jacques Chirac (86) overleden na lange ziekte

Voormalig Frans president Jacques Chirac (86) is overleden. Dat bevestigt zijn familie aan het Franse persagentschap AFP.

"De president is vanochtend ingeslapen, omgeven door zijn naasten”, laat de familie van Chirac weten. Het ging al een hele tijd slecht met de gezondheid van de voormalige premier en president. Sinds 2005 werd hij geregeld opgenomen in het ziekenhuis.

In 2016 werd hij in het ziekenhuis van Parijs opgenomen met een longontsteking. Op vakantie in Marokko kreeg hij plots ernstige ademhalingsproblemen en hoge koorts. “Chirac heeft het maar nipt gehaald”, klonk het toen in de Franse media op basis van een familiale verklaring. Het was toen zo nipt, dat een minister hem zelfs al had doodverklaard.

RPR

Chirac is medestichter van de centrumrechtse partij Rassemblement pour la République (RPR), was gedurende twee termijnen president, was meermaals minister, driemaal burgemeester van Parijs en tweemaal premier.

Politiek gezien zal Chirac vooral herinnerd worden voor het moment dat hij neen zei tegen George W. Bush. De Amerikaanse president wou Irak binnenvallen met de steun van de VN, maar Chirac was niet overtuigd en dreigde zelfs met een veto binnen de VN, waardoor Bush dan maar op eigen houtje Irak aanviel.

Droefheid 

“Zijn politieke erfenis voor Frankrijk en Europa zal eeuwig blijven bestaan”, liet Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, donderdag weten. De Commissievoorzitter verliest een dichte persoonlijke vriend, aldus Junckers woordvoerster Mina Andreeva. “De voorzitter vindt geen woorden om zijn droefheid uit te drukken", zei ze.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws