Er is een nieuwe Vlaamse regering: Regels voor nieuwkomers worden pak strenger, mensen met lage lonen zullen netto meer verdienen Politiek
Politiek

Er is een nieuwe Vlaamse regering: Regels voor nieuwkomers worden pak strenger, mensen met lage lonen zullen netto meer verdienen

Er is een nieuwe Vlaamse regering: Regels voor nieuwkomers worden pak strenger, mensen met lage lonen zullen netto meer verdienen

De Vlaamse regeringsonderhandelaars hebben eindelijk een akkoord. Na 21 uur onderhandelen zijn ze geland. Het regeerakkoord telt 300 pagina's.

"Hier staat een moe maar tevreden man", klonk het bij formateur Jan Jambon. "Het was hard werken, maar we hebben een akkoord. Het is een lijvig akkoord geworden en de budgettaire oefening was fors."

Er zijn al wat zaken die we weten. Zo wordt de opkomstplicht bij de gemeente- en de provincieraadsverkiezingen afgeschaft. Voorts zal ook het M-decreet worden afgeschaft. Dat moet kinderen met een beperking beter integreren en was sinds 2015 van kracht. Het stuitte evenwel op veel kritiek in het onderwijs. Er komt nu een 'begeleidingsdecreet voor kinderen met zorgnoden’.

Er wordt ook een jobkorting ingevoerd. Mensen met lage lonen zullen meer netto overhouden. Ook de woonbonus verdwijnt. Daar kwam al veel kritiek op en zal vervangen worden door lagere registratierechten.

Het inburgeringstraject voor nieuwkomers wordt voortaan betalend. Er komt ook een beperking op de sociale rechten voor nieuwkomers.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws