Federale politie waarschuwt voor gevaren TikTok: "Met deze simpele truc vermijd je veel problemen"

220911POLITIEPHOTONEWS
De Federale Politie waarschuwt voor de gevaren van TikTok. Op de website van de Federale Politie geeft commissaris Olivier Bogaert ook enkele waardevolle tips aan gebruikers van de applicatie.
“Een studie uit 2022 die werd gedeeld door het cyberveiligheidsbedrijf ESET informeerde ons dat deze applicatie het middelpunt van controverse is door problemen in verband met de privacy en de cyberveiligheid”, legt commissaris Bogaert uit.
Oorzaak is de excessieve verzameling van gegevens en het delen ervan met de Chinese autoriteiten. Het rapport wijst ook op de nefaste invloed op de mentale gezondheid van kinderen en het lekken van persoonlijke gegevens. “TikTok gebruikt in feite een groot aantal machtigingen, het verzamelt alle gegevens van applicaties die we op onze telefoon hebben geïnstalleerd en heeft bovendien toegang tot al onze contacten.”
Volgens het rapport beschikt TikTok ook over onze geschatte locatie via de GPS-gegevens van onze smartphone, zelfs wanneer de lokalisatie is uitgeschakeld. Ook de geschiedenis van onze transacties en aankopen wordt gedeeld ...

Hoe kunnen we ons hiertegen beschermen?

Als je inhoud op TikTok wil blijven bekijken en daarbij zo weinig mogelijk gegevens wil delen, raadt de cyberveiligheidsspecialist van de Federale Politie aan om de officiële site te gebruiken via je webbrowser. “TikTok zal uiteraard nog steeds info kunnen vergaren via de cookies of andere trackers. Maar als je Firefox gebruikt, kun je in de privacy- en veiligheidsinstellingen de strikte modus activeren om het delen te beperken.”
En als je een account op TikTok aanmaakt, koppel je het best aan een e-mailadres dat je alleen daarvoor gebruikt. “Kijk ook de instellingen na, want hier is het mogelijk om het delen van bepaalde gegevens te beperken. Om je te beschermen geef je TikTok best geen toestemming om de contacten van de telefoon of je vrienden op Facebook te synchroniseren.”
Tot slot wijst Olivier Bogaert op de gevaren van bepaalde inhoud die op TikTok circuleert in verband met intimidatie of zelfverminking en de invloed op het gedrag van jongeren. “Volgens de enquêtemaakt 27% gewag van ingrijpende veranderingen in hun dagelijkse leven. Het is dus altijd belangrijk om hen te informeren over de gevaren van deze applicatie.”