Er moet Herman Brusselmans iets van het hart over de islam: “Het zal nog heel lang duren voordat zij dat kunnen” Buitenland
Buitenland

Er moet Herman Brusselmans iets van het hart over de islam: “Het zal nog heel lang duren voordat zij dat kunnen”

Er moet Herman Brusselmans iets van het hart over de islam: “Het zal nog heel lang duren voordat zij dat kunnen”

Herman Brusselmans was afgelopen week te gast in het VTM-programma ‘Alloo Bij’. Daar had de schrijver het onder meer over het choquerende effect dat zijn uitspraken soms teweegbrengen.

Toch vindt Herman niet dat hij niet persé moét choqueren. “Ik doe dat ook niet continu", zegt de veelschrijver. "Maar waardoor de mensen gechoqueerd zijn, dat choqueert mij nooit, snap je? Behalve door lijden en de dood in het werkelijke leven, ben ik door niets gechoqueerd."

Toch is er één taboe in zijn werk. “De islam”, klinkt het beslist. “Vraag dat aan iedereen die podium doet. De Allah en de Mohammed en de islam, niemand durft het aan, omdat je gewoon gevaar loopt”, waarna hij het voorbeeld van de vermoorde Theo Van Gogh aanhaalt. “Hij is ervoor kapotgemaakt."

Geen zin in

“Hoelang heeft het geduurd vooraleer men rond het katholicisme grappen kon maken? Kijk naar Urbanus en ‘Bakske vol met stro’”, vervolgt Herman. “Dat is wel een tijd geleden, maar dat was niet in de dertiende eeuw. Dat is nog maar 30 jaar geleden en toen kon je al geen grappen maken over het katholicisme”, aldus Herman.

“Dus de islam heeft waarschijnlijk ook nog heel lang nodig voordat ze dat wat kunnen relativeren. Kijk, als je de islam parodieert, of ermee lacht, dan weet je dat je echt een hele groep mensen kwetst. En waarom zou ik dat doen? Dat zou dan echt bewust choqueren zijn. Echt taboes overtreden die mensen en jezelf in gevaar brengen. Daar heb ik geen zin in”, besluit hij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws