-->

Onderwijsexperts na omstreden beslissing Ben Weyts: “Dit mogen we niet van de leerlingen vragen”

Onderwijsexperts na omstreden beslissing Ben Weyts: “Dit mogen we niet van de leerlingen vragen”
Dinsdag 8 September 2020 - 11:00   I   Foto: Photonews   I  

De Vlaamse secundaire scholen krijgen extra middelen om bijscholing te kunnen geven na de schooluren. Zo zou vermeden kunnen worden dat leerlingen meer achterstand gaan oplopen. Het zou echter verstandiger zijn om die lesachterstand aan te pakken tijdens de lesuren, klinkt het.

"Er zijn een aantal leerlingen die zomerschool gevolgd hebben, wat een schitterend initiatief was”, zegt onderwijsexpert Wouter Smedts aan ATV. “Die hebben dus een deel van hun vakantie moeten opofferen om bijgewerkt te worden. Dit is een goede zaak, maar als je nu opnieuw gaat vragen om op zaterdagochtend, of tijdens de herfstvakantie terug tijd te gaan vrijmaken, dan komt er een moment waarop de kinderen schoolmoe gaan worden."

Ook mogen leerkrachten niet verplicht worden om tijdens de weekends les te geven. “Ik mag hopen dat ze met vrijwillige leerkrachten werken en dat ze niet alle leerkrachten gaan verplichten om dit te gaan doen”, aldus Smedts. “Ze zullen ongetwijfeld geëngageerde leerkrachten vinden die nu gaan remediëren. Maar het kan niet de bedoeling zijn dat dit van iedereen buiten de schooltijd verwacht wordt. De vraag is vooral of de tijd efficiënt besteed gaat worden. Structureel is het probleem hier absoluut niet mee opgelost."

TAGS  I  Ben Weyts  I  school  I  corona