Steven Van Gucht laat er geen twijfel over bestaan: “Zelfs dan zal het virus niet verdwijnen” Royalty
Royalty

Steven Van Gucht laat er geen twijfel over bestaan: “Zelfs dan zal het virus niet verdwijnen”

Steven Van Gucht laat er geen twijfel over bestaan: “Zelfs dan zal het virus niet verdwijnen”

De deltavariant is nog steeds de boosdoener die de stijging van de coronacijfers veroorzaakt. Steven Van Gucht benadrukt dan ook graag nogmaals dat vaccineren nog steeds erg belangrijk is.

“Momenteel is dat de dominante variant: meer dan driekwart van de nieuwe besmettingen is daaraan toe te schrijven”, zegt Steven Van Gucht over de deltavariant in Dag Allemaal. “Je hoort vaak zeggen dat de deltavariant gevaarlijker is, maar dat valt mee.”

“Het probleem is dat ook gevaccineerden het af en toe krijgen, wat erop wijst dat deze variant antistoffen beter weet te ontwijken”, aldus de viroloog. “Bij besmette gevaccineerden zijn er weliswaar meestal geen of slechts milde symptomen. Het vaccin beschermt uitstekend tegen ernstig ziek worden, ook bij de deltavariant.”

“Maar het virus zal nooit volledig verdwijnen, zelfs niet als we groepsimmuniteit bereiken”, benadrukt Van Gucht. “Het zal dan gewoon ‘een van de virussen’ worden zonder ons ziekenhuissysteem overhoop te gooien, zoals verkoudheid of griep”, besluit hij.

Populair

Laatste nieuws