-->

Marc Van Ranst steekt afschuw niet onder stoelen of banken: “Ik ben echt kwaad op hen”

Marc Van Ranst steekt afschuw niet onder stoelen of banken: “Ik ben echt kwaad op hen”
Vrijdag 13 Augustus 2021 - 10:00   I   Foto: Photonews   I  

Marc Van Ranst en de Nederlandse coronascepticus Willem Engel troffen elkaar donderdag in de rechtbank van Mechelen. Engel had de bekende viroloog gedagvaard voor laster en eerroof. Van Ranst besloot zichzelf te verdedigen en daar had hij heel wat voor over.

“Ik heb 200 uur aan de rechtszaak gewerkt. Heel mijn verlof is eraan gegaan. Ik ben niet met mijn familie op vakantie kunnen gaan”, zegt Van Ranst in Het Nieuwsblad. “Maar zulke rechtszaken wil ik zelf doen. Ze worden ook enkel aangespannen om te intimideren en tijd te verliezen. En ja, dat heeft een impact op mijn gezinsleven.”

En te zeggen dat dit het rechtstreeks gevolg is van een Twitteroorlog. Niet reageren op Twitter is voor Van Ranst vooralsnog niet aan de orde. “Er zijn momenten dat ik dat doe. En daar wordt hij (Willem Engel, nvdr.) zot van. Dan blokkeer ik hem en stort zijn wereld in. Maar iemand moet het doen. Als er zulke virusonzin verspreid wordt, dan moet ik reageren. Als ik het niet doe, dan jaag ik me erover op.”

150 zware bedreigingen

Marc Van Ranst gaat wel vaker de confrontatie met zijn tegenstanders aan. Dat leverde hem in het verleden al heel wat kritiek op. “Ik heb sinds april 2020 zo'n 150 zware bedreigingen gehad", laat Van Ranst weten. "Ik lees voor: ‘Ik hoop dat je besmet geraakt en ­eraan sterft, achterlijke ­paniekzaaier.’ Of: ‘MVR onverdoofd slachten.’ Of: ‘Hitler was nog beter.’"

"Ik word massamoordenaar, pedofiel, stuk stront en compleet gestoord genoemd. Maar het heeft geen enkele zin om je daar in op te jagen", beseft de viroloog. "Die mensen ­halen inspiratie bij groepen zoals Viruswaanzin en bij ­extreemrechts. Ik ben dan ook eerder kwaad op hen dan op die specifieke personen.”

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  Willem Engel