Geert Molenberghs windt er geen doekjes om: “Mensen als Marc Van Ranst zeiden dit vorig jaar al” Politiek
Politiek

Geert Molenberghs windt er geen doekjes om: “Mensen als Marc Van Ranst zeiden dit vorig jaar al”

Geert Molenberghs windt er geen doekjes om: “Mensen als Marc Van Ranst zeiden dit vorig jaar al”

Sommige mensen vragen zich af waarom we in België nooit tot een harde lockdown - geen treinen, geen scholen en grenzen dicht - zijn gekomen, zoals bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland. Daar zijn ze nu zo goed als coronavrij. Geert Molenberghs zag het nochtans graag gebeuren.

“Je moet eens kijken naar wat mensen als Marc Van Ranst, Pierre Van Damme en ikzelf in juni vorig jaar gezegd hebben”, merkt Molenberghs op in Gazet van Antwerpen. “We zaten toen aan 85 gevallen per dag. Wij vonden dat nog altijd te veel om de regels te lossen en wilden zo dicht mogelijk naar die nul. Maar de mensen vonden dat overdreven."

“Ik heb toen heel vaak Nieuw-Zeeland vermeld”, aldus de biostatisticus. “En ik had toen heel graag de grenzen gesloten gezien. Dat werd toen als onrealistisch afgedaan. Terwijl: we hadden de reissector hard getroffen, maar voor korte tijd, en we hadden de rest kunnen openhouden. Ik kijk nog regelmatig met weemoed terug omdat we dat niet gedaan hebben.”

De beste oplossing

Dat er alsnog een harde lockdown komt, is niet aan de experts om te beslissen, klinkt het. “Ik ga daar ook niet voor pleiten op de openbare scène”, zegt Molenberghs. “Maar de Europese Unie denkt daar wel degelijk over na: zero strategy. Alles dicht, inclusief de grenzen, met alle Europese landen samen. Als je vandaag kijkt naar wat ze kunnen in Australië en Nieuw-Zeeland, dan denk ik dat die strategie de beste oplossing was geweest”, besluit hij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws