Geen klein pensioentje zoals veel Vlamingen: Dit bedrag krijgt koning Albert Royalty
Royalty

Geen klein pensioentje zoals veel Vlamingen: Dit bedrag krijgt koning Albert

Geen klein pensioentje zoals veel Vlamingen: Dit bedrag krijgt koning Albert

Veel mensen moeten het met een klein pensioen doen, maar dat geldt niet voor koning Albert. De dotatie van de 87-jarige voormalige vorst zal in 2022 meer dan één miljoen euro bedragen.

In 2013 deed koning Albert afstand van de troon. De dotatie van Albert viel toen terug tot 923.000 euro. Wie de begroting van 2022 inkijkt, merkt op dat dit nu tot boven het miljoen euro stijgt. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Logisch gevolg

191.000 euro wordt voorzien voor bezoldiging en 809.000 euro voor bedrijfs- en personeelskosten. Op dat laatste bedrag hoeft Albert geen belastingen te betalen, op zijn loon wél.

Dat de dotatie van koning Albert naar omhoog gaat, blijkt niet zo onlogisch te zijn. “Net als bij de ambtenaren worden ook de dotaties van de koninklijke familie aangepast aan de index. Daarom bereikt die van koning Albert nu de grens van één miljoen euro”, legt koningshuisdeskundige en communicatiespecialist Jo De Poorter uit.

Belgen willen koningshuis

Dit soort bedragen kunnen wrevel opwekken bij de bevolking. De Poorter wil dit echter toch nuanceren. “De meerderheid van de Belgen is nu eenmaal nog steeds van mening dat het koningshuis moet blijven bestaan. Dat wijzen peilingen uit”, klinkt het.

Dus moet er betaald worden. "Aan een koningshuis zijn nu eenmaal kosten verbonden, want je kan het staatshoofd niet met de fiets op missie sturen. Als de koninklijke familie voor een zeker imago en uitstraling moet zorgen, dan moet daar ook een budget tegenover staan om dat te verwezenlijken", stelt De Poorter.

Paleis

Het paleis reageert ook kort en ziet geen probleem in de verhoging. Daar verwijzen ze naar de indexering. Dat is de reden waarom het bedrag van koning Albert met 2% omhoog gaat en daardoor overschrijdt de dotatie nu één miljoen euro.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws