Griepepidemie baart viroloog Van Gucht zorgen: “Kan erg nadelige gevolgen hebben voor coronacrisis”

stevenvanguchtvrt
Steven Van Gucht gaf vrijdagvoormiddag meer uitleg bij de situatie rond het coronavirus hoe die nu is. Hij waarschuwde voor de herfst, traditioneel een periode van luchtweginfecties.
"Zoals elk jaar verwachten we dat klassieke virussen zullen circuleren, waaronder een van de belangrijkste het griepvirus is”, zei Van Gucht op een persconferentie. “Dit jaar komt Covid-19 daarbij. De griepepidemie valt normaal ergens tussen januari en maart, het is mogelijk dat dat kan samenvallen met de opstoot van Covid. We verwachten wel dat maatregelen van Covid-19 ook een remmend effect kunnen hebben voor griep, maar dat is moeilijk in te schatten."
Volgens de viroloog van Sciensano loopt dezelfde groep van mensen het risico om een ernstige vorm van de ziekte op te lopen. "De symptomen zijn gelijkaardig en kunnen enkel met een test onderscheiden worden."

Risico vermijden

“Het blijft ook de vraag wat de impact zal zijn van de infecties tegelijk of net na elkaar: gaan ze elkaar versterken met nadelige gevolgen? Dat weten we op dit ogenblik niet, maar het lijkt ons beter om dat risico zoveel te vermijden."
“Het kan ook zwaar worden voor de ziekenhuizen, dus om overbelasting te vermijden is het belangrijk dat zoveel mogelijk risicopersonen zich laten vaccineren. We willen ook oproepen dat mensen uit de zorg zich laten inenten tegen griep. Net als bij Covid-19 kunnen ze het virus doorgeven 1 à 2 dagen voor symptomen optreden. Het is belangrijk dat zij niet uitvallen op het moment dat ze veel patiënten moeten verzorgen.