Nieuwe coronavariant omikron baart experts zorgen: “We moeten ons hierop voorbereiden” Royalty
Royalty

Nieuwe coronavariant omikron baart experts zorgen: “We moeten ons hierop voorbereiden”

Nieuwe coronavariant omikron baart experts zorgen: “We moeten ons hierop voorbereiden”

De nieuwe coronavariant zorgt ervoor dat er wereldwijd nieuwe maatregelen komen. De Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa vindt de strenge maatregelen tegenover zijn land niet terecht.

"De eerste 12 gevallen zijn ontdekt tussen 12 en 20 november in de provincie Gauteng, vorige week waren dat er al 77, nu al over de 100", zegt dokter Hugo Tempelman, die met zijn lab in Zuid-Afrika betrokken was bij de ontdekking van de nieuwe omikronvariant, op Radio 1. "We zitten in Zuid-Afrika tussen een derde en vierde golf in maar we zien dat deze nieuwe variant in het hele land snel aan terrein wint.”

Dat de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa teleurgesteld is omdat zowat de hele wereld reisbeperkingen heeft ingevoerd tegen inwoners uit zijn land, kan Tempelman begrijpen. "Zuid-Afrika heeft heel snel aan de noodrem getrokken en de hele wereld ingelicht. We zijn heel transparant geweest en daar verdienen de wetenschappers en leiders van dit land een pluim voor, maar in de plaats daarvan worden we nu afgestraft en dat is onterecht.”

"Op dit moment is er nog geen leven na de pandemie"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is momenteel volop bezig met het bestuderen van omikron. ”De omikronvariant vertoont een hoog aantal mutaties en dat is zorgwekkend", klinkt het daar. "Verder onderzoek moet uitwijzen in welke mate het virus kan ‘ontsnappen’, dat wil zeggen mensen besmetten die volledig gevaccineerd zijn of al een corona-infectie doormaakten. Dat kan nog enkele weken duren.”

"Ik denk dat er op dit moment nog geen leven ná de epidemie is", zegt dokter Tempelman. "We moeten ons voorbereiden op een leven mét de pandemie. Het enige wat we kunnen doen is vaccineren, vaccineren en vaccineren. En verder in de hele wereld de maatregelen toepassen die we al kennen: afstand houden, ontsmetten en mondkapjes gebruiken waar dat nodig is.”

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws