Op papier lijkt het hét moment om in te stappen: nooit eerder waren tweedehands elektrische wagens zo betaalbaar. Toch blijven ze in de garages staan. Terwijl benzine- en dieselmodellen vlot van eigenaar wisselen, raken veel elektrische exemplaren aan de straatstenen niet kwijt. De prijzen zakken, het aanbod stijgt, maar de Belgische consument blijft op de rem staan.
De oorzaak? Wantrouwen. Vooral over de batterij. Want wat als die het begeeft? Of de actieradius niet meer voldoet? Maar dat beeld strookt niet met de realiteit, zeggen specialisten.
De feiten: batterijen gaan veel langer mee dan je denkt
Een elektrische wagen is geen laptop of smartphone. Onderzoek aan de VUB toont aan dat de nieuwste batterijen tot 900.000 kilometer kunnen meegaan. “Na vier jaar gebruik behouden ze vaak nog meer dan 90% van hun oorspronkelijke capaciteit", zegt Stijn Blanckaert van leasingfederatie Renta aan Het Nieuwsblad. “Dat is veel hoger dan de meeste mensen verwachten.”
Toch blijven mensen voorzichtig. Touring moest vorig jaar welgeteld 1.130 keer uitrukken voor een lege batterij – een relatief klein aantal, als je weet hoeveel e-wagens er al rondrijden. En dat probleem heeft vooral te maken met onbekendheid, niet met defecten.
Een koopje met weinig risico – als je weet waar je op moet letten
Neem nu een Mercedes EQA. Nieuwprijs: ruim 50.000 euro. Vandaag kan je er eentje vinden van drie jaar oud, met amper 30.000 kilometer op de teller, voor 32.000 euro. Dat is een korting van bijna 20.000 euro. Zulke voorbeelden zijn geen uitzondering. Volgens EV Belgium is het bovendien goed om te beseffen dat elektrische wagens amper onderhoud nodig hebben. Geen olie, geen filters, minder bewegende onderdelen – en dus ook minder kosten.
Toch blijft het belangrijk om de batterij te laten controleren. Dat kan bij gespecialiseerde garages of via organisaties zoals VAB. Ook de Vlaamse overheid wil ingrijpen: Vlaams minister van Mobiliteit Annick De Ridder laat weten dat er wordt gewerkt aan een uniforme batterijcheck om het vertrouwen van de koper te versterken.
Wie nu durft, doet een slimme zaak
Voor wie door de twijfels heen kijkt, liggen de kansen voor het grijpen. Het aanbod is er, de kortingen zijn er, en de technologie is beter dan ooit. De tweedehandsmarkt voor elektrische auto’s is geen risicozone – het is een vergeten schatkamer. Wie durft, rijdt straks stil én slim.