Moeten we als mens toch bang zijn van de wolf? Er is verontrustend nieuws

wolf
De recente incidenten met wolven in de provincie Utrecht hebben vragen opgeroepen over de veiligheid van wandelaars, vooral met kleine kinderen. Na een reeks voorvallen, waaronder een meisje dat werd omvergelopen en licht gebeten, en een poedel die werd meegenomen door een vermoedelijke wolf, heeft het provinciebestuur van Utrecht opgeroepen om niet meer met kleine kinderen in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug te wandelen.
De burgemeester van Leusden, Gerolf Bouwmeester, erkent de angst die deze incidenten kunnen veroorzaken. "We begrijpen dat dit erg beangstigend kan zijn voor wie dit is overkomen", zegt Bouwmeester. Uit voorzorg is besloten om een kerngebied af te sluiten en advies in te winnen van experts.
Toch roept dit de vraag op: moeten we als mens bang zijn voor de wolf? Joachim Mergeay, senior onderzoeker wolvenbeleid van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), benadrukt het belang van voorzichtigheid zonder paniek te zaaien. “We moeten er geen horrorverhaal van maken. Het incident waarbij een meisje werd gebeten, lijkt een defensieve actie te zijn geweest omdat het kind te dicht bij het nest kwam", zegt Mergeay.
De wolven in Nederland lijken te wennen aan de aanwezigheid van mensen, vooral in drukbezochte natuurgebieden zoals de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Deze gebieden trekken jaarlijks miljoenen bezoekers, wat de kans op confrontaties vergroot. “Een wolf die in de Heuvelrug leeft, ziet elke dag tientallen mensen voorbijkomen", legt Mergeay uit.