Pensioen: voor veel mensen voelt het als iets waar ze later wel eens werk van zullen maken. Zo dacht ook Agnes (67) uit Deurne er lange tijd over. Na meer dan veertig jaar trouwe dienst als administratief bediende in een ziekenhuis leek alles in orde. Ze had altijd voltijds gewerkt, haar loopbaan was netjes opgebouwd, en ze ging op haar 65ste met pensioen. Maar toen de eerste storting op haar rekening verscheen, werd ze onaangenaam verrast.
Het bedrag dat ze kreeg, viel opvallend lager uit dan verwacht. “Ik dacht eerst dat er een fout in zat”, zegt ze. “Maar toen ontdekte ik dat er heel wat wordt afgehouden: 3,55 % voor de gezondheidszorgbijdrage, en dan nog eens een solidariteitsbijdrage van 1 of 2 %. Plus de bedrijfsvoorheffing natuurlijk.” Het zijn inhoudingen waar veel gepensioneerden pas mee geconfronteerd worden wanneer het al te laat is om nog iets bij te sturen. “Ik hield uiteindelijk meer dan tweehonderd euro minder over dan ik had ingecalculeerd”, vertelt ze. “Dat doet toch iets met je gevoel van zekerheid.”
Toch kwam er ook onverwacht goed nieuws. Agnes had in het begin van haar carrière een paar jaar als contractueel personeelslid bij de gemeente gewerkt. “Ik was dat al bijna vergeten, maar plots kreeg ik bericht dat ik recht had op een aanvullend pensioen uit het Vlaams Pensioenfonds.” Die tweede pensioenpijler leverde haar niet alleen een éénmalige uitbetaling op, maar ook een jaarlijkse aanvulling. Sinds 2024 bouwt elke contractueel personeelslid automatisch aanvullend pensioen op via de Vlaamse overheid, goed voor 5 % van het salaris en zelfs 8 % op hogere inkomensdelen. “Dat extraatje kwam op het juiste moment. Zonder dat bedrag was ik financieel veel onzekerder geweest.”
Minimumpensioen
In gesprekken met haar vriendinnen merkt ze dat er veel misverstanden leven over het pensioen. “Iedereen denkt dat je automatisch recht hebt op het minimumpensioen”, zegt ze. “Maar dat klopt gewoon niet. Een vriendin van mij had maar 27 jaar gewerkt en kreeg veel minder dan ze verwachtte.” In werkelijkheid moet je minstens 45 effectieve loopbaanjaren hebben opgebouwd om het volledige gewaarborgde minimumpensioen te krijgen, dat sinds 2024 ongeveer 1.700 euro netto bedraagt voor alleenstaanden. Voor deeltijders of mensen met onderbrekingen in hun carrière kan dat bedrag aanzienlijk lager liggen.
Agnes beseft nu dat ze zelf ook lange tijd te weinig aandacht aan haar pensioen besteedde. “Ik heb MyPension.be pas op mijn 64ste echt bekeken. Toen pas zag ik hoe mijn loopbaan was geregistreerd en wat ik zou krijgen.” Dat is laat, geeft ze toe. “Had ik dat vijf of tien jaar eerder gedaan, dan had ik misschien nog iets extra kunnen opbouwen.” Volgens haar zouden mensen veel vroeger in hun carrière moeten leren hoe het pensioenstelsel werkt. “We worden daar niet mee opgevoed. Alles lijkt vanzelf te verlopen, tot je op je oude dag plots met vragen zit.”
Vandaag leidt Agnes een rustig leven. Ze past op haar kleinkinderen, maakt dagelijks een wandeling, en doet vrijwilligerswerk in het woonzorgcentrum om de hoek. “Ik voel me vrijer dan ooit, maar ook bewuster van hoe alles samenhangt”, zegt ze. “En ik weet nu: een goed pensioen krijg je niet vanzelf. Je moet zelf initiatief nemen, informatie opzoeken, en nagaan waar je recht op hebt.”
Ze raadt dan ook iedereen aan om ruim op tijd de nodige stappen te zetten. “Wacht niet tot je 64 bent, zoals ik. Kijk op tijd naar je loopbaan, check je rechten en denk na over een aanvullend pensioen. Want zelfs met een lange carrière kan je voor verrassingen komen te staan.”
MyPension
Wie net als Agnes zekerheid wil over zijn toekomst, doet er goed aan MyPension.be regelmatig te raadplegen, bij de Pensioenlijn (1765) vragen te stellen en na te gaan of aanvullende systemen zoals pensioensparen of sectorale pensioenplannen een verschil kunnen maken. In een tijd waarin het wettelijk pensioen steeds meer onder druk komt te staan, is goed voorbereid zijn belangrijker dan ooit. Agnes glimlacht: “Je pensioen mag dan het einde van je carrière zijn, het is het begin van een hele nieuwe realiteit. En daar moet je je echt op voorbereiden.”
Foto: Illustratief