"De Europese Unie zal een onafhankelijk Vlaanderen nooit toelaten" Politiek
Politiek

"De Europese Unie zal een onafhankelijk Vlaanderen nooit toelaten"

"De Europese Unie zal een onafhankelijk Vlaanderen nooit toelaten"

Mark Eyskens waarschuwt voor de gevaren als Vlaanderen onafhankelijk zou worden. Dat zou een pak problemen met zich meebrengen, stelt hij.

"Het is de waarheid dat het separatisme een bevestiging is van het wiskundige “theorema van de onmogelijkheid”. Men moet de moed hebben dit aan de burgers uit te leggen", zo schrijft Eyskens op VRT NWS. "Vlaanderen kan niet zomaar onafhankelijk worden door een eenzijdige uitroeping door het Vlaams parlement. In wezen zal het moeten gaan om een eenzijdige, dus ongrondwettelijke afscheiding van België. Dat België zou, ondanks de moeilijkheden, blijven bestaan, samengesteld uit Brussel en Wallonië."

"Het is meer dan waarschijnlijk dat de in grote mate verfranste Vlaamse randgemeenten ten zuiden van Brussel - vandaag met faciliteiten - zullen weigeren toe te treden tot een Vlaamse republiek en hun aanhechtingen zullen opeisen bij het overblijvende Franstalige België", vervolgt Eyskens. "Zowel de Raad van Europa als het Europees gerechtshof zullen deze stelling goedkeuren. Vlaanderen zal dus elke invloed en politieke aanwezigheid te Brussel, de hoofdstad van Europa en wellicht de belangrijkste diplomatieke hoofdstad in de wereld, kwijtspelen. Men kan dit moeilijk beschouwen als een zegevierende bekroning van 150 jaar Vlaamse beweging."

"De Europese Unie zal een onafhankelijk Vlaanderen nooit toelaten"

"Bovendien zal een republiek Vlaanderen meteen uit de Europese Unie donderen en verplicht worden een procedure te openen met het oog op haar lidmaatschap van de EU. Nieuwe lidstaten worden maar toegelaten dankzij eenparige goedkeuring van alle lidstaten. Het is weinig waarschijnlijk dat “Le royaume de Belgique”, de voortzetting van België, deze toetreding van Vlaanderen zal goedkeuren."

Financiële problemen

"Inmiddels zullen zich de economische en financiële problemen voor de republiek Vlaanderen opstapelen: paniek op de financiële markten, totale ontwaarding van de Belgische staatsobligaties, zware destabilisering van de banken in Vlaanderen, kapitaalvlucht, grote ongerustheid bij de multinationale ondernemingen maar ook bij alle Vlaamse ondernemingen, die exporteren of ook filialen hebben in Franstalig België. Om te zwijgen van het probleem van de splitsing van de openbare schuld, met als klap op de vuurpijl dat het onafhankelijke Vlaanderen geen lid zou zijn van de Monetaire unie en dat de euro zou moeten worden vervangen door een Vlaamse Frank, die door de wisselmarkten zal worden geschuwd."

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws