“Boeren dreigen uit te sterven”: dramatische waarschuwing aan de politiek

16 jul , 7:10Binnenland
250715LANDBOUWERS
Het aantal landbouwdieren in Vlaanderen staat de komende jaren stevig onder druk. Volgens recente prognoses van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij zal het aantal varkens tegen 2030 met maar liefst 23 procent dalen. Ook het aantal runderen gaat achteruit, met een verwachte krimp van bijna 10 procent. Een opvallende trend, die volgens landbouworganisaties een veel dieperliggend probleem blootlegt.
Voor Boerenbond en Groene Kring – de jongerenorganisatie van de Vlaamse landbouw – is de voorspelde daling geen toeval, maar het gevolg van jarenlang falend beleid. “Deze cijfers tonen de onhoudbare situatie waarin vele landbouwers vandaag verkeren”, klinkt het bij Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens op VRT NWS. Hij wijst op een hele reeks knelpunten die boeren ontmoedigen om nog verder te gaan: “Van de stikstofonzekerheid tot onwerkbare regelgeving en onbetaalbare grondprijzen.”
Uit een recente bevraging door Boerenbond blijkt dat heel wat landbouwers geen toekomst meer zien in hun vak na 2030. Vooral jonge boeren haken af nog vóór ze echt begonnen zijn. Het beroep lijkt voor velen financieel, juridisch en mentaal niet meer houdbaar.
Daling van emissies, maar tegen welke prijs?
De geplande afbouw van de veestapel heeft als gevolg dat ook de uitstoot van stikstof en broeikasgassen automatisch zal afnemen. Een goede zaak voor het klimaat, zou je denken. Maar daar wringt net het schoentje, zegt Groene Kring: “Het beleid houdt geen rekening met die natuurlijke uitstootdaling, maar blijft hameren op rigide normen en bijkomende beperkingen.”
Volgens de jongerenorganisatie moet het stikstofkader dringend realistischer en werkbaarder worden. “Het kan niet dat jonge boeren die klaarstaan om het familiebedrijf over te nemen, klem komen te zitten in een administratief moeras. Dat is nefast voor de toekomst van de sector.”
Generatievernieuwing als sleutel
Beide organisaties pleiten voor een fundamentele koerswijziging in het landbouwbeleid. Niet alleen om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van vandaag, maar ook om de boer van morgen een eerlijke kans te geven. “Als we niet ingrijpen, wordt boeren een uitstervend beroep. We mogen niet vergeten dat het hier gaat over onze voedselproductie én onze open ruimte”, aldus Ceyssens.
Powered by Newsifier