"Schoolvakantie moet verschoven worden, leerlingen moeten in juli en augustus naar school"

SchoolPhotonews_1
Voor 1989 werd gemiddeld één hittegolf per vijf jaar waargenomen in Frankrijk, volgens klimatoloog Matthieu Sorel van Météo-France. Sinds 2000 komen ze jaarlijks voor, en de verwachting is dat dit aantal binnenkort zal verdubbelen. “De aanhoudende, intense en frequente hitte is emblematisch voor de klimaatverandering", aldus Sorel.
Deze veranderingen dwingen ons om onze reisgewoonten te heroverwegen. “De klimaatverandering eist een aanpassing in ons reisgedrag", zegt Jan van der Borg, professor toerisme aan de KU Leuven, in Het Nieuwsblad. De landen rond de Middellandse Zee worden in de zomermaanden te heet en zijn beter te bezoeken in de lente of herfst. Daarentegen zijn Noord-Europese landen juist aangenaam in de zomermaanden.
De invloed van het klimaat op toerisme is duidelijk. Toerisme draagt bij aan vervuiling, bijvoorbeeld door cruiseschepen en vliegreizen. Tegelijkertijd is toerisme sterk afhankelijk van het klimaat; zonder sneeuw geen skireis, en zonder aangename temperaturen geen citytrip. “De extreme hitte-episodes nemen sneller toe dan we hadden gehoopt. Een verschuiving in ons reisgedrag is onvermijdelijk", zegt van der Borg. "In de zomer naar het zuiden trekken wordt onhoudbaar."
Een belangrijke factor in ons reisgedrag zijn de schoolvakanties. Van der Borg stelt voor om de zomervakantie te verschuiven en airconditioning in scholen te installeren, ondanks de klimaatimpact hiervan. “Leerlingen zouden in juli en augustus naar school kunnen gaan. Deze veranderingen zullen geleidelijk moeten plaatsvinden om ons aan te passen aan de nieuwe realiteit.”